Laatste Nederlander in Melbourne uitgeschakeld

ROTTERDAM, 21 jan. - Met Jan Siemerink verdween vanochtend de laatste Nederlander uit de enkelspel-toernooien van de open Australische tenniskampioenschappen. Geestelijke vermoeidheid was de belangrijkste oorzaak van het verlies van Siemerink die verrassend was doorgedrongen tot de vierde ronde. Goran Prpic hield de 20-jarige Nederlander met 7-6 (3-7), 6-7 (3-7), 6-0, 7-6 (9-7) uit de kwartfinales van het Grand-Slamtoernooi in Melbourne, waar gisteravond al Richard Krajicek in een vijfsetter (3-6, 4-6, 7-6 (7-4), 6-3, 4-6) niet bleek opgewassen tegen de Italiaan Christiano Caratti.

Beide Nederlanders kwamen een moment van tegenslag niet meer te boven. Zes partijen in tien dagen, waarvan twee in het kwalificatietoernooi, eisten hun tol. Met name Siemerink had fysiek veel te lijden gehad van zijn partijen tegen Carl-Uwe Steeb en zijn landgenoot Mark Koevermans. Niettemin was de stijfheid die hij daaraan overhield niet onoverkomelijk, de geestelijke vermoeidheid daarentegen bleek een groter obstakel.

Siemerink: “Je krijgt op een gegeven moment een tevreden gevoel over je. Dat is gevaarlijk en je wint er zeker niet het volgende duel mee. Je moet juist geconcentreerder zijn omdat de tegenstanders steeds sterker worden” Ondanks de ietwat roemloze aftocht in het weekeinde zijn de ogen voor wat betreft de toekomst gericht op het talent Richard Krajicek, hoewel ook de mogelijkheden van Siemerink niet kunnen worden onderschat. Probleem was vandaag dat de sterke punten van de linkshandige speler uit Rijnsburg er niet uitkwamen. Hij stond vaak niet goed voor de bal en zijn volley miste scherpte. Het serveren lukte niet al te best en bij pogingen meer kracht in het spel te leggen forceerde hij zich zelfs, waardoor hij in de tweede set een schouderblessure opliep.

Bovendien verloor Siemerink aan het begin van de eerste drie sets zijn opslaggame, waardoor er voortdurend sprake was van een achtervolgingsrace. In de eerste set maakte hij pas in de tiende game gelijk en arriveerde hij in de tiebreak na een setpoint te hebben weggeserveerd. In dat beslissende spel liet hij kansjes liggen. In de tweede set wist Siemerink het service-verlies snel goed te maken met als gevolg dat hij in de tiebreak veel meer uitstraalde dan Prpic, die buitelend over de baan ging. Bij dat atletisch vertoon had de Joegoslavier geen last van de vervaarlijke steunconstructie rond zijn rechterknie. Dank zij die brace is Prpic in staat geweest met succes terug te keren tot het internationale circuit na twee jaar van inactiviteit.

Toen Siemerink die set echter won, zakte hij mentaal ineen en vervloog alle vechtlust. “Het werd steeds krampachtiger. Ik merkte dat ik toch nog niet beschik over de conditie voor dergelijke marathonpartijen.”

De 19-jarige Krajicek bleef zitten met de vraag, waarom hij zich het spelletje van de snelle Italiaan Caratti had laten opdringen en niet zelf veel meer in de aanval was gegaan. “Waarschijnlijk onderschatting, maar dan vanuit het onderbewuste.” Bondscoach Stanley Franker was harder in zijn oordeel. “Als je slecht speelt en de taktiek niet uitvoert, is het beter dat je verliest. Dan zie je wat de gevolgen zijn.” In Melbourne waren die wel heel verstrekkend, tot aan een mogelijke plaats in de halve finales toe. Caratti mag het nu in plaats van Krajicek in de kwartfinales opnemen tegen Patrick McEnroe.

Ivan Lendl kwalificeerde zich via een zege met 6-2, 6-2, 6-1 op de Amerikaan Aron Krickstein voor de kwartfinales. Ook Edberg kwam een ronde verder, hoewel hij daar tegen Jim Courier vijf sets voor nodig had. Mats Wilander verging het minder goed. De Zweed verloor in een lange partij van de Peruaan Yzaga.

Manon Bollegraf en Lise Gregory kwalificeerden zich voor de kwartfinales van het vrouwendubbelspel via winst op Burgin en Nideffer. Paul Haarhuis en Mark Koevermans verloren in de derde ronde van het dubbelspel met 6-4 en 6-2 van Jeremy Bates en Kelly Jones en vertrokken vervolgens richting strand.