Koersen dalen door zorg over verloop van oorlog

ROTTERDAM, 21 JAN. De Tokiose aandelenbeurs, die de week begon met een koersdaling, zette de trend voor de weer teruggekeerde bezorgdheid over de oorlogssituatie. Ook op de Europese effectenbeurzen overheersten vanochtend de koersdalingen.

AMSTERDAM Voornamelijk door gebrek aan belangstelling van koperszijde begon de handel in Nederlandse aandelen vanochtend op lagere noteringen. De euforische stemming van vorige week maakte weer plaats voor voorzichtigheid.

Volgens een beurshandelaar had de koerscorrectie eigenlijk al voor het weekeinde plaats moeten vinden. Toen hield dekkingsvraag vanaf de optiebeurs de koersen nog enigszins overeind. Pas vandaag kwam de kater.

Bedrijfsnieuws was er dit keer wel. Zo maakte Aegon als eerste bekend dat het niet ingaat op het bod van 'Newco' (van NMB en Nationale-Nederlanden) op aandelen Nationale-Nederlanden. Uit het feit dat Aegon met deze mededeling komt voorafgaande aan de officiele publikatie van het biedingsbericht, maakten handelaren op dat Aegon het definitieve bod reeds kent omdat beide verzekeraars met elkaar hebben gesproken. Het feit dat Aegon niet meedoet betekent dus dat het bod niet omhoog gaat. Nationale-Nederlanden verloor vanochtend 1, 20 gulden naar 54, 30 gulden. KLM verloor 70 cent op 20, 10 gulden en Koninklijke Olie was vier dubbeltjes lager op 127, 20 gulden, terwijl Philips 4 dubbeltjes inleverde en op 20, 90 gulden van de hand ging. Unilever was onveranderd op een koers van 147, 60 gulden.

De CBS stemmingsindex (algemeen) was omstreeks 12.30 met 0, 9 punten weggezakt naar 78, 1.

NEW YORK Na de zeer forse stijging die op donderdag op Wall Street was ontstaan onder invloed van het oorlogsverloop in de Golfregio, bleven de koersstijgingen ook op vrijdag nog aanhouden. Vele beleggers gaan er van uit de oorlogskansen er gunstig uitzien en zien en menen dat het koersenniveau, dat op 17 juli 1990 bij een Dow Jones (ind.) gemiddelde van 3.024, 26 een top bereikte, onder de huidige omstandigeheden nog steeds aantrekkelijk is. De negatieve aspecten, zoals de slechts lopende economie, de teruglopende bedrijfswinsten en de problemen in de Sovjet Unie worden in deze gedachtengang even opzij gezet.

Het Dow Jones industriegemiddelde van de aandelenkoersen wist in deze positieve sfeer nog 23, 27 punten toe te voegen en kwam uit op 2.446, 78, een stijging van 0, 9 procent. Het Dow Jones (ind.) gemiddelde beleefde de afgelopen week de grootste week-stijging aller tijden met een toename van 145, 29 punten. Het vorige record vond plaats in de tweede week van oktober vorig jaar toen in een week een stijging van 122, 77 punten werd geregistreerd.

Er was weer wat vraag naar farmacie-aandelen die tijdens de achterliggende dagen onder druk hadden gestaan.

TOKIO De Japanse aandelenkoersen sloten vanochtend lager bij zeer dunne handel. Het marktvolume was met 230 miljoen verhandelde aandelen het laagste sinds het uitbreken van de Golfoorlog. Handelaren geloven dat de mening in toenemende mate begint post te vatten dat de oorlogssituatie wel eens veel langer zou kunnen duren dan aanvankelijk werd gedacht. Het toekomstige verloop van de aandelenkoersen zal daarom sterk onder invloed blijven van het succes om de Irakezen te verslaan.

Na de scherpe stijgingen van de dagen ervoor was er bovendien vanochtend alle reden voor enige winstneming. Het Nikkei-225 koersgemiddelde sloot 456, 11 punten lager op 23.353, 19, een teruggang van 1, 9 procent.

LONDEN De Engelse aandelenkoersen lagen er bij opening van de beurs verdeeld bij. Er ontwikkelde zich een rustige handel bij matige omzet. De stemming was vanochtend terughoudend en de koersen vertoonden niet veel wijzigingen ten opzichte van het slot van vrijdag.

De markt volgt sinds vorige week donderdag de ontwikkelingen in de Golfoorlog op de voet en is niet zo erg geinteresseerd in ander nieuws. Schadeverzekeringmaatschappijen waren gevraagd, waarschijnlijk wegens berichten over forse premieverhogingen uit hoofde van molestrisico. De koersen openden op gemiddeld iets lagere noteringen (FT-100 min 0, 4 punten) en brokkelden daarna nog wat af. Omstreeks het middaguur was het FT-100 koersgemiddelde met bijna 14 punten gedaald en bedroeg 2.088, 9.

FRANKFURT De opening van de beurshandel werd vanochtend vertraagd door anti-oorlog demonstranten die de toegang versperden en de beurshandelaren voor massamoordenaars uitmaakten. De politie moest tenslotte hardhandig optreden. Ook technische problemen aan de apparatuur verhinderde vanochtend een vlotte handel. De koersen openden op iets lagere noteringen dan vrijdag, toen de Dax-30-index 17, 6 punten (1, 2 procent) omlaag ging.

PARIJS Na een lusteloos begin konden de Franse aandelenkoersen licht aantrekken bij ruimere omzetten. Handelaren zeiden te verwachten dat de koersen zich redelijk goed zouden kunnen houden zolang het nieuws uit het Golfgebied gunstig wordt beoordeeld.

Eurotunnel trok 55 centimes aan naar 40, 20 frank, maar ook Michelin, Elf-Acquitaine en Saint-Gobain waren iets hoger.

Even na de beursopening bleek het CAC-40-koersgemiddelde met ongeveer 8 punten te zijn gestegen tot 1.658.

BRUSSEL De Belgische aandelen opende verdeeld. Na de hectische laatste twee beursdagen van vorige week was vanochtend weinig animo aanwezig. De handel kabbelde vanochtend op een laag pitje voort en is kennelijk in afwachting van verdere ontwikkelingen nu de euforie over een mogelijk snelle afloop van de Golfoorlog is weggeebd.