'Iraakse dreiging tegen Israel blijft nog'

TEL AVIV, 21 jan. - De Israelische bevolking moet haar normale activiteit hervatten, ook al is de dreiging van Iraakse raketaanvallen niet weggenomen, zo heeft de Israelische chef staf, generaal Dan Shomron, vandaag gezegd. Sinds de aanvallen van zaterdagmorgen heeft Irak geen Scud-raketten meer op Israel afgevuurd. Maar, zo waarschuwde Shomron, “we moeten leren nog een tijd met deze dreiging te leven”. Volgens Shomron is Irak meer en meer geneigd de chemische wapens die het bezit in te zetten.

Premier Shamir onderstreepte gisteren, net als andere prominente Israeliers, dat Jeruzalem zich het recht voorbehoudt vergeldingsacties te ondernemen. Een van zijn medewerkers, Avni Pazner, zei dat “er een punt zal zijn waarop Israel zal reageren”. Maar hij voegde eraan toe dat “het geen kwestie is van vergelding, maar om verdere aanvallen te voorkomen”.

De Verenigde Staten hebben er bij Israel op aangedrongen geen tegenactie te ondernemen, en Patriot-antiraketraketten gestuurd die inkomende Scuds moeten onderscheppen. Voorts stuurt Washington het vliegdekschip Forrestal naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee om Israel veiligheid te verschaffen. (Reuter, AP)