Inzet Franse militairen ook op grondgebied Irak

PARIJS, 21 jan. - De Franse strijdkrachten in het Golfgebied zullen “in voorkomende gevallen” ook in Irak worden ingezet. Mitterrand reageerde hiermee op de toenemende kritiek dat Parijs dubbel spel zou spelen door de inzet van Franse gevechtsvliegtuigen te beperken tot Koeweit.

Mitterrand, die verwacht dat de oorlog “enkele weken” kan duren, zei dat de inzet van de Franse Jaguar-gevechtsbommenwerpers tegen Irak is bepaald in overleg met de generale staven van de multi-nationale strijdmacht. De Franse Jaguars zijn niet uitgerust voor nachtelijke operaties.

De kritiek en het wantrouwen inzake de inzet van de Franse strijdkrachten in de Golf is veroorzaakt doordat de Franse regering bij herhaling heeft gezegd dat een militair ingrijpen uitsluitend de bevrijding van Koeweit tot doel moet hebben en niet moet uitlopen op “een vernietigingsoorlog tegen Irak”.

Mitterrand en premier Rocard hebben wel ook steeds gezegd dat het nodig zou kunnen zijn om militaire doelen in Irak aan te vallen. De Franse minister van defensie Chevenement, die de afgelopen maanden tegen een militair ingrijpen tegen Irak was, gaf pas vorige vrijdag tijdens een bezoek aan de Franse troepen in Saoedi-Arabie toe dat ook doelen in Irak moeten worden aangevallen alvorens Koeweit kan worden bevrijd. Nog de dag daarvoor hield hij vast aan de beperking dat Franse militaire acties tot de bevrijding Koeweit zouden worden beperkt.

Inmiddels heeft oud-president Giscard d'Estaing, de leider van de liberalen, minister Chevenement een “dubbele beoordelingsfout, militair en politiek” verweten. Zijn geestverwant Simone Veil, oud-voorzitter van het Europese parlement, noemde het optreden van Chevenement gisteravond “shakespeariaans” en “demotiverend voor onze soldaten”.

Volgens de commandant van de Franse luchtmacht, generaal Fleury, hebben de Franse Jaguars vrijdag en zaterdag in Koeweit installaties aangevallen waarin Exocetraketten waren opgeslagen. Frankrijk heeft Irak een onbekend aantal van deze raketten geleverd die tijdens de Falklandoorlog een geducht wapen bleken. Vermoed wordt dat de Irakezen in de installatie, die dicht bij de kust is gelegen, Exocets hadden die geschikt zijn gemaakt om direct vanaf de grond op schepen te kunnen worden afgeschoten. De Exocet wordt gewoonlijk gelanceerd door vliegtuigen, zoals de Franse Super-Etandards waarvan Irak er ook een aantal heeft. Deze toestellen zijn kennelijk nog niet ingezet.

Donderdag voerden Jaguars een aanval uit op een zwaar verdedigde basis met Scud-raketten in Koeweit, aldus generaal Fleury. Gisteren zijn de Franse Jaguars niet in actie gekomen wegens slecht weer. De Franse Mirages 2000 die in Saoedi-Arabie zijn, komen dagelijks in actie, voor verkenning, defensie van het Saoedische luchtruim en ter bescherming van de Jaguars als deze worden ingezet tegen gronddoelen. Volgens de chef-staf van het Franse leger, generaal Schmitt, is het een “redelijke hypothese dat de oorlog tegen Irak twee a drie maanden kan duren”.

    • Jan Gerritsen