Groningse CPN sober opgeheven Door onze correspondent

GRONINGEN, 21 jan. - Het district Groningen van de CPN heeft zaterdagavond haar laatste vergadering gehouden. De 500 leden besloten dit najaar al op te gaan in Groen Links.

De bijeenkomst in Groningen, die door de Golfoorlog bewust kort en sober werd gehouden, stond in het teken van het afscheid van oud Kamerlid Fre Meis (69). Meis, bekend als stakingsleider in de Oostgroningse strokartonindustrie in de jaren zeventig, werd in 1945 raadslid in Winschoten en enkele jaren later in de stad Groningen. Hij werkte 45 jaar op het adviesbureau van de CPN in de Groninger binnenstad, waar mensen met problemen op het gebied van huisvesting, uitkeringen, ontslagen e.d. terecht konden. Meis kreeg namens het landelijk partijbestuur van de CPN en het gemeentebestuur een reischeque aangeboden. Hij is overigens lijstduwer van Groen Links bij de komende Statenverkiezingen.

De Groningse CPN-afdeling was een van de oudste van ons land. In 1919 deden de communisten in Groningen voor het eerst mee aan de Statenverkiezingen en haalde de partij twee zetels. De latere verzetsstrijders Roosje Vos en Geert Sterringa waren de eerste gekozen CPN'ers in de Martinistad.

De districten in Groningen en Noord-Holland waren de laatste die vier jaar geleden als onafhankelijke CPN meededen aan de Statenverkiezingen. Formeel bestaan de vijftien afdelingen van de CPN in ons land nog, maar op een landelijk partijcongres in juni zal de partij naar verwachting formeel kiezen voor het opgaan in Groen Links. Op dit moment zijn de leden zowel lid van de CPN als van Groen Links. Ongeveer vijf procent van de CPN-leden zegde zijn lidmaatschap op, als gevolg van het opheffen van de CPN en de fusie met Groen Links.