Film in rechtszaal moet overvaller vrijpleiten

's-HERTOGENBOSCH, 21 jan. - Met behulp van een reconstructie op film probeerde advocaat mr. TH. Hiddema vandaag voor het gerechtshof in Den Bosch zijn client, de 30-jarige Van M. uit Geldrop, alsnog vrij te pleiten. Van M. werd eerder tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor diverse roofovervallen en omdat hij bij een achtervolging vier politie-agenten met een mitrailleur onder vuur had genomen. De verdachte heeft altijd ontkend.

Drie mededaders kregen indertijd eveneens zware straffen (elf jaar en twee keer tien jaar). Na een overval op de Postbank in Oirschot in januari 1989 werd de auto van de verdachten (een rode Lancia) achtervolgd vanaf de rondweg in Eindhoven tot in Leende, door twee verschillende politiepatrouilles. De tweede politieauto kon de Lancia in de berm drukken, maar de bestuurder wist toch te ontkomen. Toen de agenten even later in Leende de auto zagen stilstaan, liepen zij erop af, maar plotseling ging het kofferdeksel open en werden zij onder vuur genomen.

Mr. Hiddema wil met de film laten zien dat de agenten Van Mechelen onmogelijk kunnen hebben herkend als bestuurder van de auto die zij hebben achtervolgd. Daarvoor zijn in de film de omstandigheden zo getrouw mogelijk nagebootst. Hiddema heeft via het KNMI uitgezocht welk weer het was op het moment van de achtervolging en heeft de lichtsterkte laten uitrekenen. Voor het filmen van de achtervolging heeft hij een cameraploeg van de NOS-opleiding laten komen. De stand-in van de verdachte was iemand met een gelijkend uiterlijk en “lange krullen in de nek”, zoals de agenten de man hebben beschreven die zij achter het stuur van de Lancia zagen zitten.

Volgens Hiddema betekent de vertoning van de film een novum in de Nederlandse rechtspraak. Een eerste versie werd in december reeds door de Vara-televisie vertoond. Afgelopen vrijdag heeft hij de film al in een zijzaaltje vertoond om twee getuigen onder ede te kunnen laten verklaren dat de film een getrouw beeld geeft van de werkelijke gang van zaken. Die twee getuigen zijn de Nederlandse kampioenen kogelschieten Theunissen (300 meter) en Brood (500 meter). Zij hebben in de vlucht- en de volgauto gezeten waarmee de reconstructie is uitgevoerd. In iedere auto zat ook een notaris.

Toen de politie de bankovervallers bij de Poot van Metz bij Eindhoven wilde aanhouden kreeg zij de volledige laag. Er werden onder meer 120 kogels afgevuurd uit een Uzi pistoolmitrailleur. Vier politie-agenten raakten gewond.d