Fatale val van Reinstadler grote schok voor ski-wereld

WENGEN, 21 jan. - Met de wereldkampioenschappen alpine-ski voor de deur had het dodelijke ongeval van de Oostenrijker Gernot Reinstadler niet op een slechter moment kunnen gebeuren.

De vlaggen in Saalbach (Oostenrijk), waar morgen de wedstrijden om de wereldtitels beginnen, hingen halfstok. In Wengen (Zwitserland), waar het dramatische voorval zich afspeelde, werd met afgrijzen op het noodlottige ongeval gereageerd. De wedstrijden voor dit weekeinde werden afgelast, de discussie over de gevaarlijke omstandigheden laaide hoog op.

De 20-jarige Reinstadler, volgens de Oostenrijkse bondscoach Kurt Hoch een groot talent, ging in de kwalificatiewedstrijd met startnummer 44 omlaag. Na de Hahnegg, waar de skiers snelheden van meer dan 145 kilometer per uur bereiken, ging de Oostenrijker in de S-bocht naar de eindstreep op volle snelheid onderuit. Ooggetuigen meldden dat Reinstadler de druk op zijn binnenski niet kon houden en ver van de ideale lijn afweek.

Reinstadler raakte na de mislukte sprong met zijn latten verstrikt in de beschermende vangnetten naast de baan. Hij stuiterde daarna honderden meters over de piste, een lang bloedspoor achterlatend.

Bij de val werd zijn rechterbeen nagenoeg afgesneden. Hij liep een bekkenbreuk en zware inwendige verwondingen op. In de nacht van vrijdag op zaterdag overleed hij. “De bloedingen waren niet te stoppen”, verklaarde een arts. Reinstadler kreeg voortdurend bloedtransfusies toegediend. Hij verloor in enkele uren ongeveer 35 liter bloed, het vijfvoudige van de normale lichaamscapaciteit. (SID