Eastern stopt vluchten door geldgebrek

ROTTERDAM, 21 JAN. Eastern Airlines, de op zeven na grootste luchtvaartonderneming in de Verenigde Staten, heeft zaterdag wegens geldgebrek zijn ongeveer 160 vliegtuigen aan de grond gezet. Boekingen voor nieuwe vluchten zijn gestaakt, het personeel is met twee weken salaris naar huis gestuurd.

De in Miami gevestigde luchtvaartonderneming heeft al twee jaar uitstel van betaling. Afgelopen jaar leed ze een verlies van zeshonderd miljoen dollar. Het 62 jaar oude Eastern verloor deze maand dagelijks 2, 5 miljoen dollar als gevolg van de gestegen brandstofkosten, scherpere concurrentie en het afnemend aantal passagiers.

Volgens Martin Shugrue, de pas vorig jaar benoemde curator, is Eastern nog steeds niet failliet. Shugrue zal proberen met de verkoop van vliegtuigen en andere bezittingen een faillissement te voorkomen. De curator bespreekt onder meer de verhuur of verkoop van vliegtuigen aan het Amerikaanse leger in het Golfgebied. Ook zouden investeerders interesse tonen.