Diamanthandel Antwerpen vrijwel stil

ANTWERPEN- AMSTERDAM, 21 jan. - De diamanthandel in Antwerpen, 's werelds grootste diamantcentrum, ligt vrijwel stil. Volgens een handelaar is zijn omzet vergeleken met dezelfde periode van het vorig jaar gedaald met 20 tot 30 procent en daarin calculeert hij dat januari altijd een rustige maand is. “De wereldeconomie staat onder druk en de mensen zijn meer bezig met de politiek dan met de handel. Ze zijn niet in de stemming.”

Ook bij de Antwerpse Diamantbeurs wordt gezegd dat het volume van de verhandelde diamanten is gedaald. Veel zakenlui durven niet meer te vliegen. Voor Antwerpen komt de angst voor het vliegen extra hard aan omdat de handel voor bijna honderd procent afhankelijk is van de export. Er zijn nu nog geen echte problemen, maar die kunnen komen als de Golfoorlog lang gaat duren omdat de diamanthandelaren met grote kredieten werken, zo valt op de beurs te beluisteren.

Voorzitter E. L. Blik van de Vereniging Beurs voor den Diamanthandel in Amsterdam, die in Antwerpen een vestiging heeft, betwijfelt evenwel of de omzetten gezakt zijn. “Men blijft bij ons in ieder geval normaal bestellen. Van speculatieve bestellingen is geen sprake”, aldus Blik.

Op dit moment zouden volgens onbevestigde berichten veel handelaren uit Israel de wijk nemen naar Antwerpen. Daarmee zou de functie van Antwerpen sterker worden. “De handel met Israel is inderdaad verminderd. Een groep van achttien hoofdzakelijk Europese journalisten wacht eind juni gespannen aan een grote, glanzende houten tafel in het Witte Huis. “maar dat Israelische handelaren zich hier vestigen is niet juist”, relativeert een van hen.

Een Amsterdamse handelaar zei vanmorgen dat het slechts schijn is dat er, zoals wordt verondersteld, meer diamanten op de markt worden gebracht. “De handel in Tel Aviv staat op een laag pitje, daarom worden er nu meer diamanten in met name Antwerpen en in mindere mate in Amsterdam verhandeld. Vooral de Amerikanen verleggen hun koers.”

In Antwerpen is tussen de 70 en 80 procent van de handel in geslepen diamanten gevestigd en 50 procent van de ruwe diamanten. In de branche werken naar schatting 1500 firma's. De jaarlijkse omzet is meer dan 550 miljard Belgische franken (ruim 30 miljard gulden).

In de Antwerpse diamantwijk bij het Centraal Station zijn sinds het uitbreken van de Golfoorlog de veiligheidsmaatregelen verscherpt. De politie heeft de patrouilles opgevoerd en particuliere bewakingsdiensten hebben zich bewapend. Auto's die de parkeergarage onder de Diamantbeurs binnenrijden worden met bomdetectors onderzocht.