Denen en Britten zijn ongerust over Vilnius

KOPENHAGEN, LONDEN, 21 jan. - In diverse Europese hoofdsteden is met verontwaardiging gereageerd op het optreden van Sovjet-militaire eenheden in de Baltische republieken.

Denemarken liet vandaag bij monde van minister van buitenlandse zaken Uffe Ellemann-Jensen weten een beeindiging van het EG-hulpprogramma voor de Sovjet-Unie te zullen bepleiten als Moskou geen eind maakt aan de militaire acties tegen Letland en Litouwen. De noodhulp aan de Sovjet-bevolking, aldus de minister, zou moeten doorgaan, maar de economische hulp, met een waarde van honderden miljoenen dollars, zou moeten worden egstaakt. “We hebben het met politieke overreding geprobeerd, maar dat heeft niet gewerkt, “ aldus Ellemann-Jensen in een vraaggesprek met de Deense radio. Hij voegde daaraan toe dat het thema vandaag in Brussel ter sprake zal worden gebracht.

De Britse minister van buitenlandse zaken Hurd riep gisteren het Westen op waakzaam te blijven ten aanzien van de Baltische landen en de mogelijkheid dat de macht in Moskou terechtkomt in wat hij noemde “gevaarlijke handen”. In een vraaggesprek met de BBC-radio zei Hurd geen terugkeer van de Koude oorlog te vrezen. “Die is ten einde in de zin dat we niet langer bevreesd zijn voor een plotselinge, massale verrassingsaanval. Maar het is zeer wel mogelijk dat de Sovjet-Unie weer onder de controle raakt van handen die gevaarlijk zijn, “ aldus Hurd. (Reuter)