De merrijig inn

Niets in het idyllische uiterlijk van Port Fairy, een negentiende-eeuws havenstadje in het zuiden van Australie, wijst op een stormachtig verleden.

Maar de bijnaam van de kust in deze streek, Shipwreck Coast, spreekt andere taal. Zelfs in de beschutting van de haven van Port Fairy waren de grote zeilschepen niet veilig. Verraderlijke onderstromen rukten de ankers los en sleurden de reddeloze schepen naar open oceaan. Dat alles onder het oog van de kroeggangers die samendromden in de Merrijig Inn, een plattelandsherberg die zijn deuren opende rond 1840 en sinds kort in oude glorie is hersteld. De huidige herbergierster vermoedt dat een Ierse volksdans zijn naam aan de inn leende.

De immigranten uit vele landen brachten hun culinaire tradities mee; een eigen Australische keuken is daar nog niet uit ontstaan. Na lang nadenken schoten de herbergierster enkele recepten te binnen met enige 'couleur locale'. Ik koos het recept voor 'cream of carrot and honey soup'.

Nodig voor 3-4 personen:

250-300 gram worteltjes

1-2 liter groentebouillon

2 eetlepels honing

1-2 uitgeperste teentjes knoflook

zout, mespunt foelie

75 ml room

1 eetlepel fijngeknipte peterselie

Maak de worteltjes zo nodig schoon en snijd ze in plakjes. Doe de plakjes, bouillon, honing, knoflook, foelie en wat zout in een pan. Breng het vocht aan de kook, draai het vuur dan laag en laat het mengsel een half uurtje pruttelen. Pureer de soep, bij voorbeeld in een foodprocessor, en voeg naar smaak nog wat zout en- of honing toe. Breng de soep op temperatuur. Draai het vuur uit en roer de room door de soep. Strooi er de peterselie over.

    • Annelène van Eijndhoven