Congresgangers nemen de benen

ROTTERDAM, 21 jan. - Voor de Nederlandse hotel- en congresindustrie dreigt als gevolg van de Golfoorlog dit jaar een omzetderving van ruim 200 miljoen gulden, een daling van 25 procent op een omzet van ongeveer 900 miljoen gulden. Dit zegt drs G. A. Bosscher, directeur van het Nederlands Congres Bureau (NCB).

Boekingen voor congressen en seminars in Europa worden volgens Boscher door met name Amerikanen, maar ook door Japanners en Scandinaviers, op grote schaal geannuleerd. Veel congressen worden afgelast. Het acquisitietraject voor congressen en seminars ligt helemaal stil.

Ook enkele Nederlandse hotels beginnen de gevolgen van de jongste Golfoorlog te merken. Met name de Amsterdamse hotels, die normaal gesproken veel Amerikanen herbergen, hebben te maken met een groot aantal afzeggingen. Hotel Krasnapolsky heeft sinds eind vorige week te kampen met een terugloop in kamerbezettingen en de in het hotel aanwezige congresgangers (Engelsen en Amerikanen) namen donderdag direct de benen. “Rampzalig , een heel gevoelige klap”, aldus een woordvoerster van Krasnapolsky. Hotels elders in het land zijn minder afhankelijk van Congresgangers en zakenmensen uit de VS en voelen dan ook veel minder de effecten van de Golfoorlog.

De hotel- en congresindustrie is altijd al gevoelig geweest voor een verstoring van de markt ten tijde van een internationale crisis. In 1986 was er voor het laatst een dergelijke marktverstoring, door de ramp van Tsjernobyl en de golf van terroristische aanslagen in het Middellandse-Zeegebied.

Voor de Nederlandse sector komt de Golfoorlog extra ongelegen. De afgelopen twee jaar heeft Nederland zijn concurrentiepositie op de internationale congressenmarkt aanzienlijk kunnen verbeteren. In 1989 werd een omzetstijging van ruim tien procent geboekt, terwijl wereldwijd een daling van twee procent werd gemeten, aldus berekeningen van het NCB.