Commandant taakgroep: koop grote vliegtuigen

DEN HAAG, 21 jan. - Commandant P. Kok van de Nederlandse taakgroep meent dat Nederland te weinig luchttransport-capaciteit heeft voor zijn taak in de Golf. Kok wil dat Nederland grote transportvliegtuigen aanschaft, bijvoorbeeld van het type Hercules. Dat heeft hij tegenover het ANP verklaard.

Hij wijst erop dat er vorige week moeilijkheden zijn geweest om het noodhospitaal van de marine op tijd in de havenstad Jebl Ali bij Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten te krijgen. “Er was sprake van onnodige vertraging”, aldus Kok. “Wil je vaker zoiets doen als nu in de Golf dan heb je eigen luchttransportmiddelen van enige omvang hard nodig. Wij zijn op dit moment nog te veel ingeschoren op operaties in NAVO-verband, die zich beperken tot het Atlantisch gebied.”

Op het ministerie werd vanochtend vrij laconiek gereageerd op de klacht van commandant Kok. Reeds op 3 juli vorig jaar heeft minister Ter Beek (defensie) in een brief aan de Tweede Kamer over de uitgangspunten van de Defensienota geschreven dat voor nieuwe taken een grotere luchttransportcapaciteit onontbeerlijk is. De Nederlandse luchtmacht beschikt nu alleen over een vloot van dertig jaar oude Fokker Friendships. Voor sommige taken zijn die te klein. Maar de Koninklijke Marine heeft tot voor kort van commerciele vrachtvliegtuigen op contractbasis gebruik kunnen maken of van lijnvluchten. Dat is nu door de oorlogssituatie moeilijker geworden omdat de verzekeringspremies drastisch zijn verhoogd en sommige vluchten tijdelijk niet worden uitgevoerd.

Het overbrengen van het noodhospitaal en de vijftig man sterke ploeg, die het ziekenhuis bemannen, ondervond vertraging omdat het luchtruim boven Saoedi-Arabie tijdelijk was gesloten voor militaire acties. Het noodhospitaal werd vervoerd door de Belgische luchtmacht.