Braziliaan krijgt tien mille boete, Van Breukelen tekent bij; Tumultueuze rentree van Romario

Technisch directeur Bobby Robson omschreef PSV in het laatste halve uur van de competitie-wedstrijd tegen FC Groningen als een elftal 'zonder spirit'. In die periode verspeelde de thuisclub een kostbare 1-0 voorsprong (doelpunt Popescu) tegen FC Groningen. PSV leed daardoor een zwaarwegend puntverlies in de concurrentieslag met Ajax in de strijd om de landstitel. Het moet een bittere ontgoocheling zijn geweest voor de voormalige Engelse bondscoach en zijn gevolg die afgelopen dinsdag nog zo optimistisch van een oefentrip uit India waren teruggekeerd. Daar speelde PSV in een periode van 10 dagen drie wedstrijden voor in totaal 230.000 toeschouwers, werden rebellerende spelers met hun kritiek op het technische beleid als Van Breukelen en Erwin Koeman door manager Ploegsma tot de orde geroepen en zeiden de spelers zonder dat de leiding daarbij aanwezig was elkaar in enkele openhartige gesprekken ongezouten de waarheid. De trip leek derhalve een succes.

Maar zaterdagavond keerde PSV al snel weer terug in de bittere realiteit. Die was dat de Eindhovenaren opnieuw terugvielen op het stereotiepe aanvalsspel dat qua resultaten zo'n teleurstellende eerste competitiehelft heeft opgeleverd. Gold toen nog het excuus dat PSV door blessures vrijwel wekelijks met een incompleet elftal moest spelen, op dit moment is het zo dat Robson over een vrijwel fitte selectie kan beschikken. Zelfs Van Aerle kan volgende week weer worden ingezet. Terwijl ook Romario na bijna vier maanden in de tweede helft zijn rentree maakte.

Groningen bouwde voor 25.100 toeschouwers in Eindhoven onverstoorbaar aan een verrassing. Spelen op de uitval is het team - dat dit seizoen alleen met 2-1 van Ajax heeft verloren - op het lijf geschreven. De getructe Joegoslaaf Djurovski en Roossien waren enkele keren al dicht bij een doelpunt geweest toen Ulrich Wilson tot verbijstering van Robson een schot losliet waarop PSV-doelman Van Breukelen niet eens reageerde. Met het nodige gevoel voor understatement verklaarde Robson: “Ik begreep niet dat dit een doelpunt werd. De bal leek me houdbaar.”

Groningen maakte met het 1-1 gelijke spel de hoge positie op de ranglijst (3e plaats) meer dan waar, koploper PSV slaagde daar geen moment in. Ondanks een schot van Vanenburg, een kopbal en enkele acties van Ellerman die een beter lot hadden verdiend, mocht PSV nog het meest tevreden zijn met de puntendeling.

EINDHOVEN, 21 jan. - Er ging een golf van opwinding door de rijen toeschouwers op de tribunes en vip-boxen toen Romario de Souza Faria na 16 minuten in de tweede helft na een afwezigheid van bijna vier maanden zijn rentree maakte in het elftal van PSV. Met zijn komst werd in feite al duidelijk dat PSV een streep heeft gezet onder het rebellerende gedrag van zijn ster-aanvaller die zich op 2 januari vanuit Rio de Janeiro in India bij zijn ploeggenoten had moeten voegen, maar domweg niet kwam opdagen. Voor de formaliteit maakte voorzitter Jacques Ruts na afloop van de wedstrijd tegen Groningen bekend dat Romario wegens nalatigheid van het bestuur een boete van 10.000 gulden had gekregen. Maar de straf werd onmiddellijk verzacht door de opmerking van Ruts dat de helft van dit bedrag voorwaardelijk is.

Het PSV-bestuur heeft zich daarmee uiterst coulant opgesteld ten opzichte van de Braziliaanse miljonair. Voorzitter Ruts heeft zich de afgelopen dagen gebogen over het rapport van een onafhankelijke commissie van drie - een arts, een voetbalman en een kenner van de Braziliaanse cultuur en levensaard - die de affaire voor PSV heeft gewikt en gewogen. Daaruit kwam als conclusie dat Romario heeft verzuimd op 1 januari het vliegtuig in Brazilie te nemen om zich een dag later bij PSV in India te voegen. Hij heeft PSV daarvan tevergeefs op de hoogte proberen te stellen. Daarna heeft Romario griep gekregen. Bloedonderzoek in een Eindhovens ziekenhuis heeft dat inmiddels uitgewezen. Voorzitter Ruts: “Toen wij daarvan op de hoogte waren leek het ons beter dat Romario zich gewoon weer in Eindhoven zou melden. Dat heeft hij gedaan. Erg grote nalatigheid kan hem derhalve niet worden verweten. Wel is hij wat 1 januari betreft in gebreke gebleven. Daarom hebben wij als bestuur besloten hem deze boete op te leggen. Hiermee is de zaak voor ons afgedaan.”

Romario verdween daarna naar het spelershome. De Braziliaan - die volgens manager Ploegsma alleen perfect Nederlands spreekt wanneer het hem uitkomt - vond het dom dat PSV hem disciplinair heeft gestraft. Romario: “Er komt nog zeker een gesprek tussen mij en mijn manager en de trainers van PSV en Ploegsma. Ik vind het ook dom dat ik niet meteen ben opgesteld. Dat heeft PSV een punt gekost. Ook het elftal is daardoor benadeeld.”

Voetbaltechnisch was de inbreng van de Braziliaan zaterdagavond nog te verwaarlozen. Hij kreeg weliswaar de beste kans voor PSV om met een kopbal alsnog een overwinning te forceren, maar wegens gebrek aan wedstrijdritme raakte de balvirtuoos verkeerd het leer, dat voor het doel langs ging. Het werd hem door trainer Bobby Robson vergeven. Robson: “Het is niet fair om iemand die bijna vier maanden niet heeft gevoetbald onder deze moeilijke terrein-omstandigheden te beoordelen op een half uurtje voetbal. Romario is erg belangrijk voor ons.”

Andere cultuur

Ook voor manager Kees Ploegsma is het incident afgedaan. “Je hebt te maken met een jongen die uit een heel andere cultuur komt en derhalve ook een andere mentaliteit heeft ontwikkeld”, meent Ploegsma. “Het minste wat je dan kunt doen is hem een eerlijke kans geven. Maar toch zijn er in de publiciteit weer een hoop dingen opgeblazen waarbij het gedrag van Romario wordt vergeleken met dat van Maradona bij Napels. Maar dat lijkt me toch schromelijk overdreven allemaal. Maradona wil weg, Romario heeft het bij ons uitstekend naar zijn zin.”

Nadat de affaire Romario was afgehandeld was doelman Hans van Breukelen het middelpunt van een kleine ceremonie, waarbij voorzitter Ruts aankondigde dat de 34-jarige doelman zijn contract met PSV voor drie jaar heeft verlengd. Van Breukelen: “Ik ben tussen kerstmis en nieuwjaar naar Nottingham Forest geweest. Ik heb met die mensen gepraat en wat wedstrijden bekeken en gedacht: 'Dit wordt het de komende jaren voor mij misschien wel.' Daarna ben ik met PSV in India rond de tafel gaan zitten en uiteindelijk heb ik voor deze club gekozen. Dat heeft gedeeltelijk met prive-redenen te maken en met mijn eigen ambities.”

Gezin

Ploegsma meent dat PSV financieel nooit tegen het bod van Nottingham Forest had opgekund. De PSV-manager: “Dan praat je zomaar over een miljoen gulden netto die Hans in een paar jaar extra had kunnen verdienen in Engeland. Maar Van Breukelen heeft rekening gehouden met zijn gezin en kan hier naast het voetbal ook andere activiteiten ontplooien. Die mogelijkheden heeft hij in Engeland minder. Hans heeft sterke pr-kwaliteiten. Misschien kan hij na afloop van zijn voetballoopbaan op dit terrein iets voor Philips betekenen. Daar moet nog maar eens over gepraat worden.”

    • Marc Serné