Beeldhouwer Manzu (82) overleden

ROME, 21 jan. - De Italiaanse beeldhouwer Giacomo Manzu is donderdag op 82-jarige leeftijd in Rome overleden.

Manzu heeft nooit tot een bepaalde kunststroming willen behoren; hij werkte in de klassieke traditie. Zijn beroemdste werken maakte Manzu voor kerken. In de jaren vijftig en zestig werkte hij in opdracht van paus Johannes XXIII, met wie hij persoonlijk bevriend was, aan de monumentale bronzen Deuren des Doods voor de basiliek van de Sint Pieter in Rome. Voor de Laurenskerk in Rotterdam ontwierp hij de Deur van Vrede en Oorlog, die in 1967 werd onthuld.

Zijn beelden en reliefs brachten de communistische, inmiddels niet meer gelovige kunstenaar in conflict met de katholieke kerk. Een van de bas-reliefs voor de Deuren des Doods, waarop Christus aan het kruis geheel naakt is afgebeeld omringd door nazi-soldaten, werd door kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders aanstootgevend gevonden.

Voor zijn realistische beelden, waaronder een monument voor Lenin op het eiland Capri, werd Manzu in 1966 door de Sovjet-Unie de Lenin-prijs voor de vrede toegekend. Het prijzengeld, 27.000 roebel (toen ongeveer 90.000 gulden) schonk hij aan de Verenigde Naties ten behoeve van de slachtoffers van de oorlog in Vietnam.

Hoewel hij op de Communistische Partij stemde, beweerde Manzu dat hij zich nooit actief met de politiek bemoeide. “Ik verafschuw rijkdom in al zijn vormen en implicaties. Dat is mijn communisme”, zei hij.

Zijn laatste beeld, een vrouw met kind, werd in 1989 geplaatst voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. In zijn woonplaats Ardea, veertig kilometer ten zuiden van Rome, werd in 1968 een Manzu-museum geopend.