Albanie laat nog eens 170 politieke gevangenen vrij

TIRANA, 21 jan. - De Albanese regering is bereid nog eens 170 politieke gevangenen vrij te laten voordat de Albanezen in maart naar de stembus gaan. Dat is gisteren in Tirana gezegd door een mensenrechtenactivist.

Als Tirana woord houdt, komt het totale aantal politieke gevangenen dat sinds december is vrijgelaten op vijfhonderd.

Volgens Arben Puto, de leider van het onlangs opgerichte Forum voor de Verdediging van de Mensenrechten en Fundamentele Vrijheden, zouden er na de gisteren aangekondigde vrijlating nog ongeveer 120 politieke gevangenen overblijven, naast de 150 Albanezen die de afgelopen weken in het kader van demonstraties zijn opgepakt en tot langdurige gevangenisstraffen zijn veroordeeld.

De nieuwe vrijlating wordt gezien als een poging van het bewind van president Ramiz Alia zijn imago te verbeteren nu er democratische verkiezingen naderen. De vrijlating van de politieke gevangenen is een van de belangrijkste eisen van de inmiddels gelegaliseerde oppositie.

Puto heeft vrijdag tijdens een gesprek met minister van justitie Enver Halili te horen gekregen dat uiteindelijk alle politieke gevangenen amnestie krijgen en worden vrijgelaten. “De grote vraag is of degenen die tijdens de demonstraties zijn gearresteerd, zullen worden beschouwd als relschoppers of als politieke gevangenen, “ aldus Puto. Daarover bestaat nog geen overeenstemming met het bewind. (Rewuter)