Aegon weigert omruil aandelen Nationale-Ned

LEIDEN, 21 JAN. Verzekeringsmaatschappij Aegon zal de ruim vijf procent van de aandelen in collega Nationale-Nederlanden niet aanmelden ter omwisseling in aandelen van de beoogde combinatie Nationale-Nederlanden NMB-Postbank. Aegon vindt de voorgestelde ruilverhouding te laag.

Aegon houdt die aandelen voor eigen rekening als strategisch belang, dus niet als belegging voor polishouders, aldus een woordvoerder van het concern vanochtend. Aegon bezit overigens ook ongeveer vijf procent van de aandelen NMB-Postbank, maar zegt niet of deze aangemeld zullen worden.

Aegon maakt geen deel uit van de groep beleggers vertegenwoordigd door Robeco, die eveneens heeft laten weten de voorgestelde ruilverhouding te laag te vinden. Deze groep heeft laten doorschemeren minstens tien gulden meer per aandeel Nationale te willen ontvangen. Aegon noemt geen prijs die voor haar wel acceptabel zou zijn. “We vonden slechts dat we ons nu moesten uitspreken, aangezien zoveel partijen in de markt onze mening vragen. Wij vinden de ruilverhouding niet goed, maar we noemen niet een prijs waarop we het wel willen doen, “ aldus de woordvoerder, die overigens beaamde dat het voor Aegon slechts gaat om de hoogte van het bod. “We vinden het ook voor Amsterdam als financieel centrum niet goed wanneer een te laag bod toch zou slagen, “ aldus de woordvoerder van Aegon.

Aegon komt met zijn besluit niet aan te melden voordat Nationale-Nederlanden en de NMB-Postbank hun formele fusiebericht hebben uitgebracht. Zij hebben aangekondigd dat dit voor het einde van deze maand zal gebeuren. De keuze van het moment van de bekendmaking is volgens Aegon ingegeven door de gedachte: laten we voor het biedingsbericht komt, de discussie op gang brengen. De woordvoerder ontkent niet dat Aegon door de timing ook te kennen geeft eventuele derde partijen die een hoger bod op de aandelen Nationale-Nederlanden zouden overwegen, een hart onder de riem te willen steken. “Als ze langs willen komen om te praten zijn ze welkom, “ aldus Aegons woordvoerder desgevraagd.

Volgens de voorlopige bekendmaking biedt de beoogde combinatie van Nationale-Nederlanden en NMB-Postbank voor iedere tien aandelen Nationale-Nederlanden tien aandelen in de nieuwe combinatie plus tien warrants. Voor tien aandelen NMB-Postbank worden geboden: zeven aandelen in de nieuwe combinatie en tien warrants plus een bedrag van honderd gulden achtergestelde lening met een rente van tien procent. Voor zeven warrants plus bijbetaling van zeventig gulden kan in een periode van tien jaar een nieuw aandeel in de combinatie worden gekocht.

Nationale-Nederlanden zegt als reactie slechts te willen verwijzen naar een reeds op 5 december vorig jaar uitgegeven persbericht waarin staat te lezen: “Een besluit ten aanzien van het openbare bod kan worden verwacht voor eind januari 1990.”