Advocaat Spong vertrekt als rechter-plaatsvervanger

HAARLEM, 21 jan. - De Haagse advocaat mr. G. Spong heeft ontslag genomen als rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank in Haarlem. Dit zegt een woordvoerster van de Haarlemse rechtbank.

De rechtbank wil geen commentaar geven op het verzoek van Spong. De advocaat is zelf niet voor een reactie bereikbaar. Het ontslagverzoek komt kort nadat Spong in opspraak kwam over de wijze waarop hij een Colombiaan verdedigde die van omvangrijke handel in cocaine werd verdacht. De man werd vrijgelaten omdat de rechter-commissaris een verhoor van een getuige in Brazilie niet juist had afgenomen. Tegenover deze krant verklaarde Spong dat hij “handenwrijvend in mijn zwembroekje aan de rand van het zwembad” in Brazilie had zitten afwachten hoe de rechter-commissaris “met huid en haar in mijn val is gelopen”. In een ingezonden artikel in NRC Handelsblad betoogde de Amsterdamse rechtbankpresident Asscher op zijn beurt dat Spong de feiten onjuist weer gaf.

De Haagse advocaat B. Schwanebeck had de president van de rechtbank in Haarlem gevraagd Spong zijn bijbaantje als rechter-plaatsvervanger te ontnemen wegens diens omstreden handelen. Tegen Spong is door het OM in Amsterdam ook een klacht ingediend bij de Raad van Discipline omdat Spong een briefje aan de verdachte in zijn cel heeft gegeven.