Acht verstekelingen op schip in Rotterdam

ROTTERDAM, 21 jan. - Op het Bahamaanse containerschip 'Kagoro', dat vrijdag afmeerde in de Rotterdamse haven, zijn acht verstekelingen uit verschillende landen in Afrika meegevaren. Zes van hen meldden zich op volle zee bij de kapitein en werden bij het binnenvaren van de Brittaniehaven (Europoort) aan de rivierpolitie uitgeleverd. Bij het lossen van het schip kwamen nog eens twee illegale passagiers tevoorschijn uit een container.

De twee laatste Afrikanen, van 28 en 24 jaar oud, vertoonden uitdrogingsverschijnselen en verkeerden in een slechte conditie. Ze hadden bijna drie weken in de container doorgebracht en zich in leven gehouden met voedsel dat ze hadden meegenomen. Gedurende de tocht naar Europa hadden ze bijna niets gedronken.

Bij aankomst zijn ze onmiddellijk overgebracht naar het Rotterdamse Havenziekenhuis. Hun conditie is “matig” volgens de directeur-geneesheer dr. B. Bruinsma. “Ze hebben nog steeds last van uitdrogingsverschijnselen en gisteravond hadden ze een koortspiek, vermoedelijk veroorzaakt door onderkoeling tijdens het verblijf in de container.” De beide mannen waren volgens Bruinsma net zo verrast als het havenpersoneel, toen ze in Rotterdamse van boord kwamen. “Ze wilden eigenlijk naar Canada, maar waren in de verkeerde container gekropen.”

De andere zes verstekelingen zijn in bewaring genomen. Vermoedelijk worden allen op korte termijn per vliegtuig teruggestuurd naar hun land van herkomst. De politie heeft deze maand al 15 illegale passagiers op schepen geteld. Vorig jaar ging het in totaal om ruim 220 personen. Volgens een woordvoerder van de Rotterdamse politie zijn verstekelingen een vertrouwd fenomeen. Hij noemt het wel uitzonderlijk dat er acht verstekelingen met een schip meekomen.