VS waarschuwen Irakezen over krijgsgevangenen

WASHINGTON, 20 jan. - De Amerikaanse regering heeft gisteren de plaatsvervanger van de Iraakse ambassadeur in Washington ontboden om hem eraan te herinneren dat zijn land verplicht is om een “menselijke behandeling” te geven aan eventuele krijgsgevangenen.

Irak heeft gezegd dat het enkele Amerikaanse piloten heeft gevangengenomen. Tot dusverre hebben de Verenigde Staten naar eigen zeggen zes vliegtuigen verloren. Een piloot kwam daarbij om het leven, terwijl vier anderen vermist worden. Een zesde vliegtuig stortte boven Saoedi-Arabie neer door mechanische problemen. Irak maakte overigens gisteren bekend dat het al 142 vliegtuigen van de geallieerde luchtmacht zou hebben neergeschoten, maar weinig waarnemers hechten hieraan geloof.

Vrijdag werd bekend dat de Britten een bataljon van 600 tot 700 manschappen naar Saoedi-Arabie sturen om een kamp in te richten voor Iraakse krijgsgevangenen.

De eerste Iraakse krijgsgevangenen werden gisteren gemaakt op een olieplatform voor de kust van Koeweit. Dit platform, dat de Irakezen hadden voorzien van luchtdoelgeschut, werd veroverd door Amerikaanse en Koeweitse mariniers. (AP, Reuter)