Verscheidene protestmarsen tegen oorlog

MOSKOU. Tientallen demonstranten, voor het merendeel Arabische studenten, verzamelden zich gisteren in het Gorkipark om steun te betuigen aan Irak. Terwijl zij portretten van Saddam Hussein meevoerden schreeuwden ze: “Olie voor de Arabieren! Olie voor de Arabieren!”.

GENEVE. Circa 500 anti-oorlogsdemonstranten kwamen gisteren bijeen voor het Palais des Nations van de Verenigde Naties, en zo'n 2.000 demonstranten (volgens de politie), 5.000 (volgens andere schattingen) in Zurich, waar zij een Amerikaanse vlag verbrandden.

TUNIS. In Tunis demonstreerden gisteren ongeveer 25.000 mensen voor Irak, terwijl een klein protest van de zes oppositiepartijen in Tunesie door de politie met geweld uiteen werd geslagen.

ALGIERS. In de Algerijnse hoofdstad Algiers schreeuwden zo'n 2.000 scholieren “moordenaar” aan het adres van president Bush, terwijl zij van de Amerikaanse naar de Iraakse ambassade marcheerden.

ISLAMABAD. Politie in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, in de havenstad Karachi en de noordwestelijke stad Peshawar vuurde traangas af op anti-Amerikaanse demonstranten.

SYDNEY. Volgens opgave van de politie schreeuwden zo'n 10.000 Australiers gisteren “Geen bloed voor olie” en “Breng de fregatten naar huis”, terwijl zij langs de Amerikaanse en Israelische consulaten trokken. Soortgelijke betogingen werden gehouden in Canberra, Adelaide, Brisbane en Hobart.

TRIPOLI. In de Libische hoofdstad Tripoli werd een anti-oorlogsprotest geleid door de Libische leider Gaddafi, zelf een fel tegenstander van de Iraakse invasie. Volgens het officiele persbureau Jana werd de bijeenkomst bijgewoond door een miljoen mensen.

ROME. Helikopters van de politie cirkelden boven Piazza Venezia in Rome waar duizenden, vooral jonge, Romeinen demonstreerden tegen de oorlog. Er werden spandoeken meegedragen met leuzen als “Misschien zijn we gek omdat we vrede willen”.

OSLO. In de Noorse hoofdstad Oslo schreeuwden demonstranten “Oorlog is nooit een oplossing” toen ze door het centrum trokken.

KHARTOUM. In de Soedanese hoofdstad Khartoum riepen ettelijke duizenden mensen leuzen tegen Israel en de Verenigde Staten.

RABAT. Koning Hassan van Marokko heeft gedreigd met de staat van beleg als protesten tegen de oorlog ontaarden in gewelddadigheden.

(Reuter, AFP, UPI, DPA, AP)