Tienduizend gulden boete voor Romario; Optimistisch PSV terug in realiteit na gelijkspel Door onze redacteur Marc Serne

EINDHOVEN, 20 jan. - Doelman Hans van Breukelen heeft zijn contract met PSV voor drie jaar verlengd en Romario heeft van het bestuur een boete gekregen van 10.000 gulden (5000 voorwaardelijk) voor het feit dat hij zich tijdens de winterstop niet bij zijn ploeggenoten in India heeft gevoegd. Het waren randzaken die gisteravond in het Philips-stadion belangrijker gespreksthema's vormden dan het teleurstellende 1-1 gelijkspel van PSV tegen FC Groningen.

Het leek wel of alleen trainer Bobby Robson oog had voor het zwaarwegende puntverlies van PSV in de competitie ten opzichte van directe concurrent Ajax. Robson omschreef PSV als een elftal “zonder spirit” toen hij in zijn analyse was beland bij het erbarmelijke voetbal dat de Eindhovenaren met name het laatste half uur de 25.100 toeschouwers voorschotelden.

Het moet een bittere ontgoocheling zijn geweest voor de voormalige Engelse bondscoach en zijn gevolg die afgelopen dinsdag zo optimistisch van een oefentrip uit India waren teruggekeerd. Daar speelde PSV in een periode van 10 dagen drie wedstrijden voor in totaal 230.000 toeschouwers, werden rebellerende spelers met hun kritiek op het technische beleid als Van Breukelen en Erwin Koeman door manager Ploegsma tot de orde geroepen en zeiden de spelers zonder dat de leiding daarbij aanwezig was elkaar in enkele openhartige gesprekken ongezouten de waarheid. De trip leek derhalve een succes. Maar gisteravond keerde PSV al snel weer terug in de bittere realiteit.

FEESTVARKEN

Uiterst geflatteerd op voorspong gekomen door een kopbal van Popescu mocht PSV uiteindelijk dik tevreden zijn dat de schade bleef beperkt tot een 1-1 gelijkspel. Aangezien FC Groningen - via zijn Joegoslavische balgoochelaar Djurovski en Roossien enkele keren dicht bij een paar treffers - uiteindelijk niet verder reikte dan een doelpunt van Ulrich Wilson. Van Breukelen (Robson: “Ik begreep niet dat het een doelpunt werd” ) reageerde daarbij nauwelijks op het slappe afstandschot van Wilson. Maar dat verhinderde niet dat de PSV-doelman na afloop het feestvarken was tijdens een kleine ceremonie waarbij bekend werd dat hij zijn contract met drie jaar in Eindhoven had verlengd.

Van Breukelen: “Ik ben tussen kerstmis en nieuwjaar naar Nottingham Forest geweest. Ik heb met die mensen gepraat en wat wedstrijden bekeken en gedacht: 'Dit wordt het de komende jaren voor mij misschien wel.' Daarna ben ik met PSV in India rond de tafel gaan zitten en uiteindelijk heb ik voor deze club gekozen. Dat heeft gedeeltelijk met prive-redenen te maken en met mijn eigen ambities.”

GEVAARLIJK

Ruim een uur speelde Van Breukelen tegen Groningen foutloos. Maar Robson, die al verheugd opsprong toen hij dacht dat Lodewijks een inzet van Vanenburg niet zou kunnen keren, zag de bui al hangen. “1-0 blijft onder alle omstandigheden een gevaarlijke stand”, meende de Brit. “Zeker tegen een elftal als Groningen dat uit nog geen wedstrijd heeft verloren en dit seizoen thuis alleen tegen Ajax twee punten heeft verspeeld.”

Na 16 minuten in de tweede helft mocht Romario het na een blessure-periode van bijna vier maanden bij PSV weer eens proberen. Zijn inbreng was nihil. Hoewel Robson nuchter opmerkte: “Bij iemand die zo lang niet heeft gevoetbald en onder zulke moeilijke omstandigheden als vanavond zijn rentree moet maken is het niet fair om hem op twintig minuten voetbal te beoordelen. Hij is heel belangrijk voor ons.”

BLOEDONDERZOEK

Dat laatste vormde uiteraard de reden dat het PSV-bestuur zich uiterst coulant opstelde ten opzichte van de Braziliaanse miljonair. Voorzitter Ruts had zich gebogen over het rapport van een commissie van drie - een arts, een voetbalman en een kenner van de Braziliaanse cultuur en levensaard - die de affaire voor PSV heeft gewikt en gewogen. Daaruit bleek dat Romario heeft verzuimd op 1 januari het vliegtuig in Brazilie te nemen om zich een dag later bij PSV in India te voegen. Hij heeft PSV daarvan tevergeefs op de hoogte proberen te stellen. Daarna heeft Romario griep gehad. Bloedonderzoek in een Eindhovens ziekenhuis heeft dat inmiddels uitgewezen.

Voorzitter Ruts: “Erg grote nalatigheid kan hem derhalve niet worden verweten. Wel is hij op 1 januari in gebreke gebleven. Daarom hebben wij als bestuur besloten hem 10.000 gulden boete op te leggen. Waarvan 5000 voorwaardelijk. Hiermee is de zaak voor ons afgedaan.”

Romario verdween na afloop als een haas naar het spelershome. De Braziliaan, die volgens manager Ploegsma alleen perfect Nederlands spreekt wanneer het hem uitkomt, mompelde binnensmonds: “Ik heb niets te zeggen. Vraag het maar aan het bestuur.”