Succes Jan Siemerink in uitputtingsslag

MELBOURNE, 20 jan. - De jeugdige Nederlandse tennissers Richard Krajicek en Jan Siemerink hebben hun rol als gevaarlijke outsider bij de open Australische tenniskampioenschappen in Melbourne onderstreept. Siemerink kwam gisteren winnend tevoorschijn uit het treffen met met Mark Koevermans. De volgelingen van trainer Frits Don trokken er drieenhalf uur in een stekende zon voor uit. Vijf sets vergde het duel: 6-7 (4-7), 6-2, 6-4, 3-6 en 6-1 in het voordeel van Siemerink die bij 2-1 in de vijfde set de beslissende doorbraak forceerde.

Een diepe lob over de opkomende Koevermans, een backhand 'down the line' en backhandreturn gaven hem de eerste drie punten, waarna de moegestreden Koevermans er zelf het vierde punt bijdeed met een backhandvolley in het net. “Dat bracht de beslissing', aldus Siemerink. “We zaten er alle twee doorheen.”

Het eerste serieuze duel tussen de clubgenoten Siemerink en Koevermans was niet bijster interessant. Meer gericht op de zwakheden van de ander dan uitgaande van eigen kracht. Het normale beeld dus van spelers die elkaar te goed kennen. Siemerink had een setpoint bij 6-5 in de eerste set, kreeg een forehandreturn op de lijn tegen en wist na verlies in de tiebreak, dat alleen een uitputtingsslag hem zou kunnen helpen. Daar kwam het dan ook van en in de vijfde had Koevermans zo weinig fut meer over dat zijn service nauwelijks meer over het net kwam. Ook in die omstandigheden keek Koevermans uit naar inspiratie. Het legioen, dat zich in de eerdere partijen luidkeels had doen horen, zweeg. Bevreesd om van partijdigheid te worden beschuldigd.

Koevermans had grote moeite met zijn uitschakeling. Op Wimbledon bereikte hij vorig jaar de vierde ronde. In Melbourne moest hij nu die eer laten aan de nog vrij onervaren Siemerink die samen met Krajicek de aandacht in Australie op zich weet te vestigen. Richard Krajicek komt in de vierde ronde uit tegen de Italiaan Caratti; Siemerink tegen Goran Prpic. De Joegoslavier is 56ste op de ranglijst.

Sabine Appelmans was in de derde ronde van het vrouwen enkelspel te sterk voor Petra Kamstra: 6-4, 6-3. De Belgische sportvrouw van 1990 schoot in een jaar van de 150ste naar de 22ste plaats op de wereldranglijst en kreeg in Melbourne zelfs een beschermde plaats toebedeeld (zestiende). Ze liep in de eerste set uit vrij simpel uit naar 5-2. In die fase bleek Kamstra de lange rallies vanaf de achterlijn aardig aan te kunnen, maar dat was niet meer voldoende de Belgische kampioene te verontrusten.

GRILLIG

Hoe onvoorspelbaar grillig partijen verlopen tussen landgenoten bleek ook bij het Joegoslavische duel. De als vijfde geplaatste Goran Ivanisevic verloor in drie korte sets van Goran Prpic. Dat gebeurde tot grote opwinding bij de bookmakers. Ivanisevic was hun favoriet voor de eindzege. Maar het grote linkshandige talent is net zo begaafd als eigenwijs.

Balasz Taroczy hield hem enige tijd met succes in het gareel. Maar met Kerstmis vond Ivanisevic dat hij hetzelf wel kon. Daar bleek tegen Prpic echter niets van. Kroaten en Serviers hielden zich op de tribunes rustig, zodat het daar ook niet aan kon liggen. Prpic, die twee jaar met een kapotte knie thuis zat en terugkwam met een soort harnas rond het rechterbeen, had ook geen verklaring voor de off-day van zijn collega. “Na Adelaide, waar hij won, gaf ik hem een goeie kans. Hij had alleen pech dat hij tegen mij moest.” Prpic was zo eerlijk er bij te vertellen dat Siemerinks kansen om de laatste acht te bereiken behoorlijk gestegen waren: tegen Ivanisevic zou het 30-70 zijn geweest; nu is het fifty-fifty.

Ook de snelle opkomst van de Nederlanders duidt er op dat de tenniswereld behoorlijk in beweging is. Het is komen en gaan, vallen en opstaan. In die laatste categorie is ook Mats Wilander doende. Drie keer was hij Australisch kampioen, voordat motivatieproblemen alsmede prive-perikelen hem ver terugwierpen. Inmiddels is de 26-jarige Zweed weer op de weg terug. In november won hij voor het eerst weer een toernooi (Itaparica) en ook in Melbourne is hij goed bezig. Daarvan getuigt het feit dat hij gisteren de als zevende geplaatste Brad Gilbert uitschakelde.

EDBERG

Van de toppers hebben Edberg en Ivan Lendl zich tot de derde ronde vrij simpel staande kunnen houden. In de avondpartij tegen Pat Cash kwam Edberg zelfs in de buurt van zijn Wimbledon-vorm: 7-6, 7-5, 6-2. De Zweed houdt kennelijk van een grafiek met toppen en dalen. Verlies in de eerste ronde van Parijs (Bruguera), dan Wimbledonkampioen in een historische finale tegen Becker, vervolgens verlies in de eerste ronde van Flushing Meadow (Volkov) en nu dan weer een sterke vorm etalerend. Titelhouder Ivan Lendl, tegen wie hij vorig jaar geblesseerd de eindstrijd moest staken, ontmoet hij volgens het ideale schema in de halve finale. (ANP)