Rivalen in Liberia zijn nu bondgenoten geworden

ABIDJAN, 20 jan. - De twee rivaliserende rebellenleiders in Liberia, Prince Johnson en Charles Taylor, hebben besloten samen te werken en hun meningsverschillen bij te leggen.

Dat hebben Johnson en een woordvoerder van Taylor gezegd in een telefoongesprek met de Britse omroep BBC. Volgens de woordvoerder van Taylor, Thomas Woewiyu, zijn de rebellenleiders nu bondgenoten.

Johnson en Taylor eisen het aftreden van de interim-president Amos Sawyer, die door een regionale vredesmacht wordt gesteund. De Economische Gemeenschap van Westafrikaanse Staten (ECOWAS) heeft 7.000 militairen in Liberia gelegerd.

Johnson zei dat hij en Taylor ieder hun eigen leger zullen behouden. Taylor heeft zich steeds gekeerd tegen de inmenging door ECOWAS terwijl Johnson samenwerkte met de vredesmacht en ook met Sawyer heeft onderhandeld over een voorlopige regering. Daarop lijkt hij nu terug te komen.

De twee rebellenleiders begonnen samen een opstand tegen de Liberiaanse president Samuel Doe, maar in februari vorig jaar keerden zij zich behalve tegen hem ook tegen elkaar. Johnson lokte Doe in september in een hinderlaag en vermoordde de Liberiaanse president. Sindsdien is in Liberia sprake van een machtsvacuum. Geen van de strijdende partijen is sterk genoeg om het land te kunnen controleren. (Reuter)