Pers in Israel moet zich aan militaire censuur houden; Jordanie wil bemiddelen; Alle Palestijnen opgeroepen tot terreur tegen VS

NICOSIA, 20 jan. - De Palestijnse guerrillaleider Abu Abbas heeft gisteren op radio Bagdad alle Palestijnen opgeroepen aanslagen te plegen op doelen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten.

“Jullie, waardevolle massa's van de intifadah, en al jullie, revolutionaire en patriottische krachten in de wereld (... ) neem de wapens op en vernietig de belangen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten”, zei Abu Abbas, de leider van het door Irak gesteund Palestijnse Bevrijdingsfront (PLF). Abbas was het brein achter de kaping van het Italiaanse cruise-schip Acchille Lauro in 1985. Het PLF maakt deel uit van de PLO.

Aan de oproep van Abbas en eerdere oproepen van de Iraakse president, Saddam Hussein, aan islamieten om over de hele wereld Amerikaanse doelen aan te vallen is tot nu toe slechts mondjesmaat gehoor gegeven. Veel landen hebben hun veiligheidsmaatregelen verscherpt.

In de Filippijnen kwam gisteren een Iraakse man om het leven toen een bom die hij wilde plaatsen voortijdig afging. Een tweede Iraakse man raakte zwaar gewond, aldus de Filippijnse politie.

De politie deelde ook mee dat de Irakees die om het leven kwam was geschaduwd sinds hij enkele weken geleden naar de Filippijnen was gekomen. De bom was waarschijnlijk bestemd voor een gebouw in de Filippijnse hoofdstad Manila dat de Thomas Jefferson Bibliotheek en andere Amerikaanse instellingen huisvest.

De volledige staf van de Amerikaanse ambassade in Libanon is gisteren uitgeweken naar Cyprus, nadat ambassadeur Ryan Crocker en vier stafleden verscheidene malen waren bedreigd. Het vertrek was dermate gehaast dat de Amerikanen geen tijd hadden het Libanese ministerie van buitenlandse zaken in te lichten. Werkzaamheden om de Amerikaanse ambassade in Libanon beter tegen aanslagen te beveiligen gingen zaterdag gewoon verder.

Het Indonesische leger heeft gisteren bevestigd dat in de tuin van de ambtswoning van de Amerikaanse ambassadeur in Jakarta een bom is gevonden. Volgens de militairen was het explosief “ongevaarlijk”. Een Indonesische krant meldde dat de bom vijf kilo woog.

De angst voor aanslagen heeft in New York geleid tot een reeks valse bomalarmen: 550 in vier dagen. Gemiddeld zijn er per dag niet meer dan dertien bommeldingen, meldde gisteren politiecommissaris Lee Brown. Brown is belast met de leiding van een op 14 januari opgericht antiterroristisch commando-centrum.

De Thaise politie is begonnen aan een klopjacht op leden van het radicaal-linkse Rode Leger uit Japan, na een waarschuwing van de Verenigde Staten gisteren dat er sterke aanwijzingen zijn dat binnen 48 uur een aanslag zou worden gepleegd op “installaties” van de Verenigde Staten, Groot-Brittannie, Israel of Australie. Het Rode Leger heeft eerder anti-Israelische aanslagen uitgevoerd. Internationale scholen in Bangkok, waar veel kinderen van diplomaten studeren, bleven uit veiligheidsoverwegingen dicht.

In Griekenland heeft de politie zaterdag twaalf Irakezen en vijf Jordaniers opgepakt. Zij zullen worden uitgewezen naar Libie. Volgens de Griekse politie ging het om een “voorzorgsmaatregel tegen mogelijke terroristische aanslagen”. De politie in Athene controleerde gisteren uitvoerig de papieren van mensen van Arabische komaf.

Twee brandbommen hebben gisteren lichte schade aangericht aan een door Amerikanen geleide mormoonse kerk in de Braziliaanse stad Anapolis, 150 kilometer ten westen van Brasilia. De onbekende Steungroep voor Palestina heeft zich verantwoordelijk gesteld voor de aanslag. (Reuter, AP)