Munitie VS via Amsterdam naar het Golfgebied

DEN HAAG, 20 jan. - Amerikaanse munitie uit Duitsland wordt, voorlopig voor een keer, naar de Golf verscheept via de Amsterdamse haven omdat de capaciteit van de Eemshaven in Delfzijl onvoldoende is. Volgens een woordvoerder van het Nationaal Territoriaal Commando (NTC) in Gouda is de Golfoorlog niet de aanleiding daarvoor. Enkele weken geleden al vroegen de Amerikanen toestemming voor een transport via het Amsterdamse havenbedrijf CTA.

Drie treinladingen met Amerikaanse munitie zijn inmiddels aan boord gebracht. Het schip zou vandaag of morgen vertrekken.

Rotterdam wordt niet voor grootscheepse munitietransporten gebruikt. Wel vertrok gisteren bij het containeroverslagbedrijf ECT een Amerikaans schip met aanvullend legermaterieel uit Duitsland, voorlopig de laatste zending van de Amerikaanse troepen in Duitsland.