Moskou roept adviseurs uit Cuba terug

HAVANA, 20 jan. - De Sovjet-Unie brengt het aantal van haar adviseurs in Cuba terug. Volgens de Sovjet-ambassadeur in Cuba, Joeri Petrov, wordt de economische hulp aan Cuba “gerationaliseerd”.

Petrov zei op een persconferentie in Havana dat het afgelopen jaar meer dan duizend Sovjet-adviseurs Cuba hebben verlaten en dat er op het ogenblik nog tweeduizend betrokken zijn bij economische ontwikkelingsprojecten op Cuba. Volgens Petrov zal het proces van terugtrekking worden voortgezet tot het aantal Sovjet-adviseurs zal zijn teruggebracht tot ongeveer duizend.

Petrov zei niet hoeveel militaire adviseurs uit de Sovjet-Unie op Cuba werkzaam zijn en of de reductie van het aantal adviseurs ook de militairen geldt. Hij zei wel dat dit mede zal afhangen van de houding van de Amerikaanse regering ten aanzien van Cuba. “Helaas merken we niets van substantiele veranderingen” in het Amerikaanse beleid, zo zei de ambassadeur.

Volgens Petrov zal de Sovjet-Unie Cuba het komende jaar tien miljoen ton olie leveren, evenveel als het afgelopen jaar, in ruil voor vier miljoen ton suiker. In 1990 leverde Moskou de Cubanen drie miljoen ton olie minder dan aanvankelijk was afgesproken. Voor de olie zal Cuba wereldmartkprijzen betalen; de prijs die Moskou voor de Cubaanse suiker betaalt ligt boven de wereldmarktprijs. (Reuter)