Meeste slachtoffers van oorlog tot nu toe in Irak

PARIJS, 20 jan. - De balans van doden, gewonden en van verliezen op materieel gebied volgens opgaven van beide partijen sinds het uitbreken van de oorlog op 17 januari in het Golfgebied is als volgt:

Verenigde Staten: Vijf gevechtsvliegtuigen geraakt door Iraaks afweergeschut, een zesde toestel is om een andere, niet aangeduide reden verloren gegaan. Een piloot gedood, de anderen vermist. Groot-Brittannie: Twee Tornado-vliegtuigen zijn volgens het Britse ministerie van defensie niet van hun missie teruggekeerd; de bemanning (vier man in totaal) is vermoedelijk om het leven gekomen. Italie: Een Tornado-vliegtuig met twee bemanningsleden is volgens een woordvoerder van de Italiaanse luchtmacht na gevechtsacties verdwenen; de tweekoppige bemanning is vermoedelijk om het leven gekomen. Koeweit: Een vliegtuig volgens de Koeweitse regering-in-ballingschap bij een missie boven “nationaal territorium” verloren gegaan. De piloot zou volgens Amerikaanse functionarissen door het Koeweitse verzet zijn opgevangen. Iraakse raketbeschietingen op Tel Aviv en Haifa. Irak: Bagdad zei vanmorgen dat tot nu toe 94 Irakezen zijn gedood en 180 gewond geraakt bij de bombardementen “op de hoofdstad en in vier andere streken”. Geen cijfers over eigen materiele verliezen. Wel is meegedeeld dat inmiddels 142 geallieerde toestellen zijn neergehaald. De Amerikaanse generaal Johnston meent dat sinds het begin van de oorlog tien Iraakse vliegtuigen zijn neergeschoten: zes MiG-29-toestellen, drie Mirage F-1-vliegtuigen en een MiG-23. Verder zijn drie Iraakse patrouillevaartuigen vernietigd. (AFP)