Maradona wil niet tegen iedereen blijven vechten

ROME, 20 jan. - Diego Armando Maradona heeft gezegd dat hij aan het einde van het seizoen definitief met voetbal zal stoppen. “Ik heb er met mijn familie over gesproken, en aan het einde van het jaar verlaat ik het voetbal,” zei Maradona vrijdagavond na een kort bezoek aan Buenos Aires.

De 30-jarige spits van Napoli had al eerder gezegd dat hij weg wil uit Napels. In Japan bestond belangstelling, de Verenigde Staten werden genoemd, Olympique Marseille had laten weten dat het aanbod van een half jaar geleden nog steeds geldt, in de Italiaanse sportpers werd gefantaseerd over belangstelling van Juventus, Milan en Inter, en Maradona zelf riep af en toe dat hij zijn carriere wil beeindigen bij de club waar hij is begonnen: Boca Juniors in Buenos Aires. Maar na terugkeer uit de Argentijnse hoofdstad, waar hij zijn zieke vader heeft bezocht, zei Maradona dat hij definitief wil stoppen met voetbal.

“Ik kan niet tegen iedereen blijven vechten, “ zei Maradona. Hoewel voorzitter Ferlaino van Napoli blijft herhalen dat Maradona “onvervangbaar” is en dat hij hoopt dat zijn sterspeler blijft, was een paar weken geleden al duidelijk geworden dat de breuk definitief is. Napoli heeft de maatschappij die de commerciele inkomsten van Maradona verzorgt, Diarma Establishment, voor de rechter gedaagd en een schadevergadering van miljoenen guldens gevraagd.

Ruim een week geleden besloot de arbitragecommissie van de Italiaanse voetbalbond op verzoek van Napoli bovendien Maradona's salaris met 100.000 dollar te reduceren. Dit is veertig procent van het bedrag dat hij volgens zijn contract verdient - overigens verdient hij in werkelijkheid vele malen meer, maar is om fiscale redenen voor verschillende betalingsmanieren gekozen.

Napoli had om de salarisreductie verzocht omdat Maradona bij een Europa-cupwedstrijd en een wedstrijd voor de Italiaanse beker niet met het team was afgereisd.

Naast de hardnekkige problemen met zijn rug en de enorme druk van de Italiaanse media, zijn er nog een aantal andere irritaties voor Maradona. De liefde van de Napoli-supporters voor hem is sterk bekoeld, en aanhangers van andere clubs laten steeds feller hun afkeer blijken. In veel jaaroverzichten is Maradona uitgeroepen tot de meest-gehate man van het land.

Daarnaast loopt er nog steeds een rechtszaak van een vrouw die zegt een kind van hem te hebben, en daarin heeft Maradona een eerste nederlaag geleden toen een rechter een paar weken geleden bepaalde dat hij een DNA-test moet ondergaan.

    • Marc Leijendekker