Jeroen Piket zet Salov op dwaalspoor

WIJK AAN ZEE, 20 jan. - Jeroen Piket heeft in de tweede ronde van het Hoogovens-schaaktoernooi een van de belangrijkste overwinningen uit zijn loopbaan behaald. De jongste Nederlandse grootmeester (21) versloeg zaterdag met zwart favoriet Valeri Salov. Het bracht Piket op anderhalf punt; een half punt minder dan de Britten John Nunn en Michael Adams die hun tweede overwinning behaalden in Wijk aan Zee.

Salov behoort al enkele jaren tot de categorie jonge Sovjet-grootmeesters die in de nabije toekomst in staat worden geacht de rol van Anatoli Karpov over te nemen. Drie jaar geleden plaatste hij zich, als vrijwel onbekende speler, voor de kandidatentweekampen. Hij trof toen in de Canadese plaats St. John Jan Timman die met veel moeite de tweekamp in zijn voordeel wist te beslissen. Nog altijd staat Salov heel hoog op de ELO-lijst: gedeeld achtste met 2645 punten, en daarmee heeft hij de hoogste rating van alle deelnemers in Dorpshuis De Moriaan.

In een Konings-Indische partij met een vrij rustige opzet gebeurde lange tijd niets bijzonders. Salov bouwde met veel geduld aan een minuscuul positioneel voordeeltje. Hij haastte zich niet, deed kleine zetten en wachtte kalm af totdat Piket zou mistasten. De Nederlander had twee nadelen in de stelling: zijn toren stond op e8 ongemakkelijker dan op f8 en hij miste een loper op witte velden voor een eventuele koningsaanval.

Toen Salov geen moment aanstalten maakte zijn afwachtende houding te laten varen besloot Piket met de inleidende zet 23. Ph5 brutaalweg toch op jacht te gaan naar de witte monarch. Prompt raakte de ex-kampioen van de Sovjet-Unie de kluts kwijt. Zijn twee volgende zetten waren bepaald onhandig gekozen en na een opmars met de f- en g-pionnen stond Salov feitelijk voor een onmogelijke opgave. Hij probeerde, gelet op de tijdnood van Piket, nog een remise-aanbod, maar zag dat snel weggewuifd. Ook een gehaaid trucje in de slotfase had Piket doorzien. Toen Salov de koning omlegde klonk er applaus van de toeschouwers, een zeldzaamheid in Wijk aan Zee.

De 'Flying Nunn' had al na twee uur zijn tweede overwinning te pakken. De Amerikaan John Fedorowicz, in december roemloos laatste in het toernooi van Groningen, beoordeelde een scherpe Siciliaan geheel verkeerd. Nunn kreeg alle gelegenheid met een kwaliteitsoffer zijn niet geringe aanvallende kunsten te vertonen.

In de strijd tussen de jongste deelnemers bleek de 19-jarige Michael Adams over betere zenuwen te beschikken dan de twee jaar jongere Fransman Joel Lautier. Na de Nimzo-Indische opening was er lange tijd nog niet veel aan de hand. Lautier, die in de eerste ronde was afgebluft door de IJslander Olafsson, kreeg in het middenspel evenwel het initiatief. De protege van de Rus Lev Poloegajevski gaf zijn moeizaam opgebouwde voordeel echter in hevige tijdnood geheel uit handen. Hoofdschuddend moest Lautier toezien hoe de bescheiden Adams hem aftroefde.

Het was een droevige dag voor de Russen. Net als Salov leed Alexander Khalifman een verrassende nederlaag. De Deen Curt Hansen, een van de vele oud-Europese jeugdkampioenen in Wijk aan Zee, toonde geen enkel respect voor de Oosteuropeaan, die toch 75 ELO-punten meer bezit. Khalifman liet zich simpel wegdrukken. De duels Sokolov-Olafsson en Tsjernin-Seirawan eindigden zonder al te veel historie in remise. Dat zal ongetwijfeld ook gebeuren met de partij tussen John van de Wiel en de Joegoslaaf Kozul. Zij besloten echter het resterende, volkomen gelijk staande toreneindspel na zes uur spelen nog eens rustig in eigen kring te analyseren alvorens het de partin te vervolgen. (ANP)