Japanners verwerven aandeel in Messeturm

ROTTERDAM, 20 jan. - Japanse investeerders hebben het aandeel van de Amerikaanse Citibank gekocht in het kantorencomplex de Messeturm in Frankfurt, met zestig verdiepingen (254 meter) de hoogste wolkenkrabber op het Europese vasteland. De reserves van Citibank zijn door afschrijvingen op leningen zodanig aangetast dat de bank miljarden dollars nodig heeft om het eigen vermogen aan te zuiveren.

Tot aan de transactie was de prestigieuse wolkenkrabber, herkenbaar aan de scherpe puntvorm van het dak, voor gelijke delen eigendom van Citibank, Kajima en de Amerikaanse projectontwikkelaar Tishman Speyer. Tishman beheert het gebouw dat vorig jaar maart gereed kwam en vijfhonderd miljoen D-mark heeft gekost. Met een huurprijs van 70 tot 85 D-mark per vierkante meter behoort het tot de duurste kantoorgebouwen in Frankfurt waar de prijzen toch al erg hoog zijn.

Het Japanse Nomura, naar omzet het grootste effectenhuis in de wereld, heeft de leiding van de groep Japanse investeerders die het aandeel van Citibank volledig hebben overgenomen. De Japanners hebben ook een onbekend deel van het belang van Speyer gekocht waarmee ze de grootste investeerder in de Messeturm zijn. Speyer blijft het gebouw beheren.

Terwijl in Amerika grote onrust ontstond toen Japanners prestigieuse gebouwen kochten als Rockefeller Centre, zijn de Duitse reacties erg koel. Maar er bestond al weinig Duitse belangstelling toen vlak na de beurscrisis van oktober 1987 tot de bouw werd besloten. Nadat de Deutsche Bank, de grootste particuliere bank in het land, zich terugtrok kwam het project volledig in buitenlandse handen.

foto: De kenmerkende punt van de Messeturm in Frankfurt, de hoogste wolkenkrabber van het vasteland die gedeeltelijk in Japanse handen is gekomen, werd maart vorig jaar onder moeilijke weersomstandigheden geplaatst als bekroning van het 254 meter hoge gebouw.(Foto epa)