HSA hunkert naar orders uit Irak

ROTTERDAM, 20 jan. - De toekomst van het defensiebedrijf Hollandse Signaalapparaten (HSA) in Hengelo ziet er dankzij de Golfoorlog weer wat rooskleuriger uit. Na afloop van de oorlog hoopt HSA op opdrachten voor vervanging van Iraakse luchtverkeersleidingsystemen die door bombardementen van de Amerikanen en hun bondgenoten zijn vernietigd.

De nu zwaar beschadigde systemen van de vijftien Iraakse luchthavens zijn destijds gedeeltelijk geleverd door de grootaandeelhouder van HSA, het Franse Thomson-CSF. Ook de Russen en de Amerikanen hebben aan de Irakezen verkocht. “Maar Irak zal uiteraard geen zaken meer met de VS willen doen. Ze zullen hun nieuwe luchtgeleidingsystemen bestellen bij Thomson, dat bovendien op dit gebied de grootste ter wereld is”, meent F. R. Zieck, hoofd publiciteit van HSA.

Directiesecretaris A. E. Marseille van HSA zei gisteravond desgevraagd dat zijn bedrijf na opheffing van de handelsboycot geen problemen verwacht bij de export van de systemen naar Irak. Volgens Marseille vallen de systemen niet onder de categorie defensiegoederen waarvoor een exportvergunning van het ministerie van economische zaken vereist is. “Het gaat hier strikt om civiele produkten. Het maakt niet uit of je verkeersleidingssystemen of pakken melk naar Irak exporteert.”

HSA kampt als gevolg van het einde van de Koude Oorlog met een zeer teleurstellende orderontvangst. De omzet kelderde vorig jaar met 200 miljoen tot 700 miljoen gulden. Bovendien ging een miljardenorder voor fregatten in Australie niet door. Bij het bedrijf verdwijnen voor het eind van dit jaar 900 van de 5.000 arbeidsplaatsen.

Thomson kocht vorig jaar van Philips een belang van tachtig procent in HSA, dat in Apeldoorn een fabriek heeft die luchtverkeersleidingsystemen vervaardigt. Zieck: “Apeldoorn kan bij een opdracht van de Irakezen een graantje meepikken.”

De Stichting NIID, waarin de defensie-industrie is verenigd, meent dat de Golfoorlog op een gunstig tijdstip komt voor Nederlandse bedrijven. De NIID ziet met name kansen voor de Nederlandse produktie van hoogwaardige defensietechnologie. De Golfoorlog toont immers aan dat in moderne oorlogen technologisch hoogwaardige systemen, zoals het snelvuurkanon 'Goalkeeper' van HSA, een steeds grotere rol gaan vervullen.

Het bedrag dat de Nederlandse overheid uittrekt voor innovatieve militaire projecten is in dat licht gezien veel te gering, vindt de NIID. In de Defensienota, die naar verwachting in februari uitkomt, wordt hiervoor een procent (140 miljoen gulden) van de begroting uitgetrokken. Met dat percentage blijft Nederland volgens de belangenclub van de defensie-industrie ver achter bij andere EG-lidstaten.

Zieck betreurt het enigszins dat de Iraakse luchtmacht nog niet in actie is geweest. “Dan hadden de Irakezen aan den lijve kunnen ondervinden hoe effectief de 'Goalkeeper' aan boord van de Nederlandse schepen werkt.”

    • Paul Wessels