Greenspan: val van olieprijs trekt VS versneld uit recessie

WASHINGTON, 20 jan. - Alan Greenspan, de invloedrijke voorzitter van het Amerikaanse centrale bank (Fed), meent dat de val van de olieprijzen de Amerikaanse economie versneld uit de huidige recessie zal trekken.

Greenspan zei dit vrijdag, dus nog voor de Iraakse aanvallen op Israel, tegenover de Wall Street Journal. Hij waarschuwde wel dat de huidige situatie uiterst instabiel is. “We zien nu lagere olieprijzen. Dat is positief. We zien ook lagere rentetarieven. Dat is positief. En we zien, misschien wel het allerbelangrijkst, dat de onzekerheid die nu over de economie hangt wellicht wegtrekt”, aldus Greenspan.

De Fed-directeur zei dat de huidige 'downturn', zoals hij de recessie noemt, mogelijk al tegen het einde van dit voorjaar voorbij zal zijn en dat de Amerikaanse economie wellicht nu al het ergste te boven is.

Het succes van de geallieerde strijdkrachten tijdens de eerste dagen van de Golfoorlog voedde de hoop onder Amerikaanse economen op een snel einde van de economische recessie. Maar de zorgen steken weer de kop op nu het er naar uit ziet dat de oorlog langer gaat duren dan aanvankelijk werd verwacht.

De euforie op de financiele markten, woensdag, maakte aan het einde van de week plaats voor voorzichtigheid toen de eerste Iraakse Scud-raketten Israelische doelen troffen en militairen er voor waarschuwden geen snelle en gemakkelijke overwinning te verwachten.

Veel Amerikaanse economen geloven dat het lot van de Amerikaanse economie, die vanaf oktober een periode van recessie indook, sterk afhankelijk is van de uitkomst van de Golfoorlog. Een snelle overwinning haalt de olieprijzen naar beneden, herstelt het consumentenvertrouwen in de economie en verkort de periode van recessie, zo menen de economen. Een langdurig en vernietigend militair conflict zal de olieprijzen juist verder opstuwen en zal Amerika nog langer in een recessie ondergedompeld houden.

De economisch adviseur van president Bush, Michael Boskin, zei vorige week dat het nieuwste rapport over de ontwikkeling van het bruto nationaal produkt dat volgende week wordt gepubliceerd, een “significante vertraging” van de economie in de laatste drie maanden van 1990 zal laten zien. Die vertraging zal de eerste periode van dit jaar voortduren, voorspelt Boskin, waarmee aan de definitie van een recessie - zes maanden vermindering van de groei - zou worden voldaan. Als gevolg van de vertraging tot nu toe is het handelstekort van de Verenigde Staten sinds oktober met 11, 7 procent teruggelopen, ofwel van 10, 99 miljard tot 9, 7 miljard dollar. (Reuter)