Formule EK-schaatsen wekt ergernis bij vrouwen

SARAJEVO, 20 jan. - In Sarajevo wordt voor de tweede keer een gecombineerd Europees kampioenschap schaatsen met mannen en vrouwen verreden. Heerenveen beleefde verleden jaar de primeur van het drie dagen durende evenement. Over het algemeen is men in de schaatswereld tevreden over de nieuwe opzet. Maar bij de vrouwen is hier en daar een wanklank te beluisteren. De openingsdag bestaat voor de schaatsenrijdsters slechts uit een 500 meter, maar de zaterdag is daarentegen loodzwaar met een 1500 en 3000 meter. “Die eerste dag stelt voor ons niets voor”, zegt de Nederlandse rijdster Sandra Zwolle. “Voor de 500 meter alleen zou je bijna niet eens je pak aantrekken.”

Volgens Zwolle is het vervelend dat een rijdster zich na een slechte 500 meter niet op dezelfde dag kan herstellen. “Als je 500 meter niet liep lig je 's avonds toch niet lekker in je bed.” De 19-jarige Zwolle is waarschijnlijk de schaatsenrijdster die de meeste ervaring heeft met de nieuwe programma-opzet. Zij nam deel aan de twee wereldkampioenschappen voor junioren in Kiev en het Japanse Obihiro waar de internationale schaatsunie (ISU) experimenteerde met een gecombineerde titelstrijd. Bij de vrouwen werd bij die gelegenheden een kleine vierkamp (500, 1000, 1500 en 3000 meter) verreden. Bij de senioren staat in plaats van de 1000 meter de 5000 meter op het programma.

COMBINATIE

Juist de combinatie 1500 en 3000 meter op een dag wordt door de schaatsenrijdsters als uitermate lastig ervaren. Hoewel het vijf ronden meer is zou men na de 1500 meter liever een 5000 dan een 3000 meter rijden. Yvonne van Gennip, beste Nederlandse na drie afstanden met 'slechts' een zesde plaats in het algemeen klassement, praat over een grotere 'verzuring in de benen' bij de drie kilometer.

Sandra Zwolle: “Bij de 5000 meter rijd je op ritme. Het is meer ontspannen. Je gaat normaal pas in de laatste ronde kapot. De 3000 meter is intensiever, je moet harder beginnen en loopt zodoende het risico dat je al halverwege stuk komt te zitten.” Op de 3000 meter kwam Zwolle met 4.42.56 slechts tot de zeventiende tijd in het deelnemersveld van 22 rijders. Zij haalde daardoor op 0.07 seconden de laatste zestien niet. Het kost haar zeer waarschijnlijk een plaats in het WK-team voor Hamar.

De Duitse vrouwencoach Gabi Fuss zegt dat het na de 1500 meter onmogelijk is om op dezelfde dag “een supertijd” op de 3000 meter te maken. Volgens haar bleek dat gisteren ook weer. Voor de krachtsverschillen in het kampioenschap van de vrouwen maakte dat echter niet veel uit. Fuss' pupil Gunda Kleemann is zoals verwacht oppermachtig. Zij won de 1500 meter in 2.06.07; ruim drieenhalve seconde voor nummer twee, haar landgenote Heike Warnicke en vijf op Van Gennip (vierde in 2.11.39). Op de 3000 meter bleef Kleemann (4.24.25) ruim elf minuten voor op Van Gennip (zesde in 4.35.97) die zei “'m pas in de laatste twee ronden van haar race goed te hebben geraakt”

AVONDUREN

Juist Van Gennip had na de 1500 meter grote problemen verwacht met de 3000 meter. Volgens haar viel dat achteraf gezien mee. Toch had ze liever vrijdag na de niet al te vermoeiende 500 meter nog een andere afstand gereden. “Vorig jaar in Heerenveen kon ik begrijpen dat ze op de eerste dag maar drie afstanden wilden afwerken. In verband met het publiek werd er toen alleen in de avonduren gereden. De tijd was beperkt. Maar in Sarajevo werd er vrijdagochtend al om elf uur begonnen. Dan heb je toch de ruimte.”

ISU-voorzitter Olaf Poulsen begrijpt de klachten van de vrouwen. Hij zegt dat er echter geen andere mogelijkheden zijn. Poulsen: “We willen dat de drie dagen qua wedstrijdduur ongeveer even lang zijn. Dat is met dit programma het geval.” Daarom haalde onlangs een voorstel bij het congres van de ISU om ook de vrouwen op de eerste dag twee disciplines te laten afwerken het niet. Om de schaatsenrijdsters tijdens de opening op vrijdag een langere afstand dan de 500 meter te laten rijden, bijvoorbeeld een 1500 meter, vinden de betrokkenen geen goed idee.

Ondanks de ongemakkelijke programmaindeling zijn de schaatssters gelukkig met de vorig jaar ingevoerde EK-combinatie met de mannen. “Ik zou niet anders meer willen”, zegt Kleemann. Zij spreekt nadrukkelijk de wens uit dat ook voor het wereldkampioenschap voor een dergelijke vorm zal worden gekozen. Volgens ISU-voorzitter Poulsen zal dat inderdaad niet lang meer duren. Het blijkt namelijk een steeds zwaardere opgave te zijn elk jaar een organisator voor het WK van de vrouwen te vinden.

SCHAATSFANS

Kleemann en Poulsen weten uiteraard ook dat de tribunes leeg zouden zijn geweest als in Sarajevo alleen de vrouwen om de Europese titel hadden geschaatst. Voor alleen kampioenschappen bij de vrouwen stappen zelfs de meest fanatieke Nederlandse schaatsfans niet op het vliegtuig. Vooral omdat het al bij voorbaat absoluut uitgesloten is dat een nationale schaatsster de titel wint. Door toedoen van de wel kansrijke Nederlandse mannen zijn er nu dus toch toeschouwers bij het EK van de vrouwen. Ongeveer 900 Nederlanders reisden naar Sarajevo. Andere toeschouwers zijn er rondom de Olympische baan van 1984 niet aanwezig. Tussen de ritten schalt dan ook pure Nederlandse muziek uit de luidsprekers.

Toch voelt de ISU er niets voor om alle belangrijke schaatswedstrijden in Nederland te laten verrijden. Volgens voorzitter Poulsen moet om promotionele redenen worden gekozen voor banen in, bij wijze van spreken, de hele wereld. “Al maak je maar twintig mensen enthousiast voor het schaatsen is dat mooi meegenomen.” In Sarajevo zal men deze keer waarschijnlijk niet aan dat aantal komen. En typerend is de ironisch bedoelde uitspraak van Poulsen dat er rondom de baan voor het hardrijden bij de Olympische Spelen van volgend jaar in Albertville tribunes voor tienduizend Nederlanders in plaats van voor tienduizend toeschouwers zullen worden gebouwd.

    • Hans Klippus