Fiasco voor Italiaanse Tornado's

ROME, 20 jan. - Italie heeft in de Golfoorlog “een vernederende nederlaag geleden”, zo vertolkte de Corriere della Sera gisteren de algemene stemming nadat de eerste missie van Italiaanse Tornado-gevechtsvliegtuigen volledig was mislukt.

Acht van de tien Italiaanse Tornado's waren donderdagnacht opgestegen voor een aanval op doelen in Koeweit. Volgens berichten in de Italiaanse pers is afgesproken dat Franse en Italiaanse toestellen niet voor missies in Irak gebruikt zullen worden, als een gebaar van Parijs en Rome naar Arabische landen. Geen van deze toestellen heeft echter zijn doel bereikt.

Een ervan moest direct na de start, vanaf de basis Al Dhafra in de Verenigde Arabische Emiraten, terugkeren omdat er problemen waren met het landingsgestel. Zes andere slaagden er niet in tijdens de vlucht bij te tanken en moesten daarom terug. De achtste had wel bijgetankt, maar is snel daarna van de radarschermen verdwenen. De Italiaanse militaire autoriteiten zeiden gisteravond geen informatie te hebben over het lot van de twee inzittenden. De kans dat zij levend worden teruggevonden is volgens hen erg klein.

Deze blamage heeft direct tot felle beschuldigingen geleid dat de vliegers onvoldoende waren voorbereid. Italie heeft geen eigen tanktoestellen en moet deze voor oefeningen lenen van andere landen. In een korte verklaring zei staatssecretaris van defensie Mastella - premier Andreotti en de ministers van buitenlandse zaken en defensie hebben zich na donderdag tot woede van velen nauwelijks laten zien - dat het slechte weer het extra moeilijk had gemaakt om in de lucht bij te tanken.

Inmiddels is een nieuwe Tornado naar de Golf vertrokken om de plaats van het verloren gegane toestel op te vullen. In een ander besluit heeft het Italiaanse kabinet voor vandaag het zondagse rijverbod voor vrachtwagens voor een keer ingetrokken. Opzet is zo de voorraden in de supermarkten, waar hamsteraars de afgelopen dagen op grote schaal hebben ingekocht, weer op peil te brengen.

    • Marc Leijendekker