Dood skier leidt weer tot discussies

WENGEN, 20 jan. - Met de wereldkampioenschappen alpine-ski voor de deur had het dodelijke ongeval van de Oostenrijker Gernot Reinstadler niet op een slechter moment kunnen gebeuren.

De vlaggen in Saalbach (Oostenrijk), waar dinsdag de wedstrijden om de wereldtitels beginnen, hingen gisteren halfstok. In Wengen (Zwitserland), waar het dramatische voorval zich afspeelde, werd met afgrijzen op het noodlottige ongeval gereageerd. De wedstrijden voor gisteren en vandaag werden afgelast, de discussie over de gevaarlijke omstandigheden laaide hoog op.

De 20-jarige Reinstadler, volgens de Oostenrijkse bondscoach Kurt Hoch een groot talent, ging vrijdag in de kwalificatiewedstrijd met startnummer 44 omlaag. Na de Hahnegg, waar de skiers snelheden van meer dan 145 kilometer per uur bereiken, ging de Oostenrijker in de S-bocht naar de eindstreep op volle snelheid onderuit. Ooggetuigen meldden dat Reinstadler de druk op zijn binnenski niet kon houden en ver van de ideale lijn afweek.

Reinstadler raakte na de mislukte sprong met zijn latten verstrikt in de beschermende vangnetten naast de baan. Hij stuiterde daarna honderden meters over de piste, een lang bloedspoor achterlatend.

Bij de val werd zijn rechterbeen nagenoeg afgesneden. Hij liep een bekkenbreuk en zware inwendige verwondingen op. In de nacht van vrijdag op zaterdag overleed hij. “De bloedingen waren niet te stoppen”, verklaarde een arts. Reinstadler kreeg voortdurend bloedtransfusies toegediend. Hij verloor in enkele uren ongeveer 35 liter bloed, het vijfvoudige van de normale lichaamscapaciteit.

KRITIEK

De kritiek richtte zich zaterdag op de Duitse trainer van de afdalers, Martin Osswald. Hij zou de laatste twee poortjes te veel naar links hebben gezet, waardoor de deelnemers te ver naar buiten werden gedrongen. Wedstrijdleider Fredy Fuchs maakte daar opmerkingen over.

De trainers, onder wie ook de Oostenrijker Hoch, distantieerden zich van die uitspraken. De met veiligheidszaken belaste FIS-official Messner sprak van een “ongelukkige samenloop van omstandigheden”. Messner verklaarde verder, dat het uitzetten van het trajekt een zaak is voor een goed met piste bekende official.

In 1981 ging het Wengen ook bijna fout. De Zwitsers Peter Muller en Daniel Mahrer gingen destijds ook vlak voor de finish hard onderuit. Het tweetal kwam er zonder zware verwondingen vanaf. Volgens Karl Schranz, voormalig wereldbekerwinnaar op de afdaling, is de piste in Wengen in de laatste jaren diverse keren aangepast om de snelheden van de deelnemers te beperken. “De laatste sprong is inderdaad zeer lastig. Maar je kunt moeilijk alle sprongen schrappen. Het is een onderdeel van de skisport.”

ERVARING

Marc Girardelli, een van de huidige toppers, beschreef het dodelijke ongeval als een catastrofe. “Met weinig ervaring kan dit gebeuren. Twee trainingen en een kwalificatiereeks zijn onvoldoende om de moeilijke punten goed te verkennen.”

De Oostenrijkse ploeg is van plan dinsdag de begrafenis van de skier uit Jerzens te bezoeken. Op dezelfde start de wereldtitelstrijd met de slalom voor de mannen. Het laatste noodlottige ongeval tijdens wereldbekerwedstrijden vond plaats in 1979. In Lake Placid kwam de Italiaan Leonardo David ernstig ten val raakte in coma. De afdaler overleed zeven jaar later. (DPA-Reuter)