De strijd van dag tot dag

Donderdag 17 januari.

0.37 uur. Verslaggevers van het Amerikaanse televisiestation CNN melden explosies in Bagdad.

01.06 uur. De bevrijding van Koeweit is begonnen, zo maakt het Witte Huis bekend. De operatie heet 'Desert Storm'. De eerste luchtaanvallen worden uitgevoerd door vliegtuigen van de Verenigde Staten, Groot-Brittannie, Koeweit en Saoedi-Arabie.

02.15 uur. CNN meldt vanuit Bagdad dat 'precisie-bombardementen' op de Iraakse hoofdstad elkaar om de vijftien minuten opvolgen.

03.00 uur. President Bush houdt een televisietoespraak. Hij zegt dat Saddam Hussein de oorlog is begonnen door Koeweit te annexeren.

05.15 uur. “De moeder aller veldslagen is begonnen”, meldt Saddam Hussein.

15.00 uur. Volgens het Amerikaanse opperbevel verlopen de aanvallen volgens plan.

19.00 uur. President Ozal van Turkije meldt dat de Amerikanen vanaf de NAVO-basis Incirlirlik in Oost-Turkije aanvallen mogen uitvoeren Irak.

Vrijdag 18 januari.

2.30 uur. Iraakse Scud-raketten treffen Israel. De raketten hebben niet de gevreesde chemische lading. Volgens de autoriteiten raken zeventien mensen gewond. Irak zegt dat Israel nu direct bij de oorlog is betrokken.

6.00 uur. CNN meldt dat Irak de berichten van de overgebleven buitenlandse correspondenten in Bagdad gaat censureren.

13.00 uur. De opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten in de Golf, Norman Schwarzkopf, toont zich tevreden over het verloop van de oorlog. De anti-Iraakse coalitie voert per dag 2.000 vluchten uit. Tachtig procent van de bommen treft doel, aldus Schwarzkopf.

Zaterdag 19 januari

03.30 uur. Radio Bagdad roept de inwoners van Saoedi-Arabie op koning Fahd af te zetten en aanslagen te plegen op “Amerikaanse belangen waar die zich ook bevinden”.

03.50 uur. Voor de derde keer zaterdagnacht is er loos luchtalarm in Israel.

06.20 uur. Opnieuw luchtalarm. Drie Scud-raketten uit Irak slaan in. Opluchting in Israel als blijkt dat de raketten weer geen chemische lading hebben. Het leger meldt later dat dertig mensen gewond zijn geraakt.

Radio Bagdad zegt dat Irak elf raketten op Israel heeft afgeschoten.

06.50 uur. Het Pentagon meldt dat een groot deel van de 700 Iraakse vliegtuigen de bombardementen heeft doorstaan.

10.00 uur. PLO doet een tweede oproep tot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om op te treden tegen “het Amerikaanse plan tot vernietiging van Irak”.

10.20 uur. Irak heeft alle buitenlandse journalisten in Bagdad opdracht gegeven Irak te verlaten, zo meldt de BBC-correspondent in Bagdad.

10.30 uur. Irak zegt dat het zaterdagnacht zeven “vijandelijke toestellen” heeft neergeschoten. Het totaal aantal neergeschoten toestellen van de anti-Iraakse coalitie zou daarmee op 101 zijn gekomen.

14.00 uur. De Irakezen beschikken nog over dertig mobiele lanceerinstallaties voor raketten, aldus de bevelhebber van de Franse strijdkrachten, generaal Maurice Schmitt. De Britten voeren gerichte aanvallen uit op plaatsen waar ze de installaties vermoeden.

14.00 uur. Het Witte Huis maakt bekend dat president Bush opnieuw premier Shamir heeft gebeld en zijn verontwaardiging heeft geuit over de Iraakse raketaanval. Bush heeft Israel gevraagd de aanval niet te beantwoorden.

15.00 uur. Militaire woordvoerders in Riad melden dat Amerikaanse militairen negen Koeweitse olieplatforms hebben bestormd en daarbij twaalf Iraakse soldaten krijgsgevangen hebben gemaakt.

17.20 uur. Koning Hussein van Jordanie roept op tot een staakt-het-vuren en zegt dat Jordanie schendingen van zijn luchtruim niet zal tolereren.

17.25 uur. Het Witte Huis maakt bekend dat de VS onmiddellijk Patriot-raketten zullen leveren aan Israel. Amerikaanse militairen installeren de raketten en zullen die ook gaan bedienen. (Een Patriot-raket heeft een Iraakse Scud-raket onderschept voor die in Saoedi-Arabie schade kon aanrichten.)

17.30 uur. De VS houden rekening met een langdurige oorlog, aldus Amerikaanse woordvoerders. De aanvoer van militair materieel wordt uitgebreid.

18.15 uur. Iran herhaalt dat het neutraal zal blijven in de Golfoorlog.

19.30 uur. De anti-Iraakse alliantie heeft tien vliegtuigen verloren, zeggen militaire woordvoerders. De Amerikanen verloren zes toestellen, de Britten twee, de Italianen een en de Koeweiti's een.

20.00 uur. Luchtalarm in Israel. Het blijkt loos alarm.

21.25 uur. Een Iraakse diplomaat wordt ontboden op het ministerie van buitenlandse zaken in Washington. De VS vragen Irak krijgsgevangenen “humaan” te behandelen.

22.00 uur. Israelische regeringsfunctionarissen die anoniem willen blijven verklaren tegen Westerse persbureaus dat Israel de Iraakse raketaanvallen “voorlopig” niet zal vergelden.