Comite meldt overname van de macht in Letland

MOSKOU, 20 jan. - Het mysterieuze, Moskou-gezinde en ideologisch conservatieve 'comite van nationale redding' zegt in de Baltische republiek Letland de macht in handen te hebben genomen. Het persbureau TASS verspreidde gisteren een “politieke verklaring” van het comite met die strekking.

De Letse regering heeft de verklaring inmiddels bestempeld als “desinformatie”, bedoeld om de toestand in Letland “te destabiliseren”. Een soortgelijk comite in de naburige republiek Litouwen heeft inmiddels eveneens gemeld de macht in handen te hebben genomen en de regering van rpesident Landsbergis en het Litouwse parlement te hebben ontbonden.

Het Letse comite meldde in zijn verklaring de verantwoordelijkheid in handen te hebben genomen voor “de toekomst van Sovjet-Letland” en het parlement en de regering naar huis te hebben gestuurd.

In de Letse hoofdstad Riga wees gisteren niets op een machtsgreep. Het parlement van de Baltische republiek bleef gisteren omgeven door een reeks barricaden, opgeworpen door nationalisten om de volksvertegenwoordiging te beschermen tegen een verwachte aanval van Sovjet-militairen. In Riga wezen sommigen er gisteren op dat de verklaring van het Moskougezinde comite donderdag al is gepubliceerd door het blad Sovjetskaja Litva, de spreekbuis van de omvangrijke Russische minderheid in Letland. Het enige teken van onrust in Riga was gisteren de begrafenis van een man die vorige week door Sovjet-militairen was doodgeschoten bij een van de barricaden. Tienduizenden Letten woonden de begrafenis bij. Wel vaardigden - volgens TASS - de arbeiders van een grote gloeilampenfabriek in Riga een verklaring uit waarin ze lieten weten het comite van nationale redding te erkennen als de enige legitieme autoriteit in Letland. (Reuter, AFP)