Bulgaren in vrieskou door inkrimpen van olie-leverantie

SOFIA, 20 jan. - Inwoners van de een na grootste stad van Bulgarije, Plovdiv, zitten zonder verwarming in de vrieskou als gevolg van olietekorten. Leveranties uit Irak zijn weggevallen en die uit de Sovjet-Unie sterk verminderd. Dat meldt het officiele Bulgaarse persbureau BTA.

Een thermo-electrische energiecentrale raakte zonder olie en zette daarmee 160.000 van de in totaal 1, 2 miljoen inwoners van Plovdiv in de kou. Fabrieken in de stad draaien als gevolg van het olietekort langzamer of liggen stil.

Plovdiv ligt in het zuiden van Bulgarije, dicht bij de grens met Turkije. De burgemeester van de stad heeft de regering en de Turkse consul in de stad verzocht 30.000 ton olie uit Turkije te leveren.

Bulgarije heeft van Irak nog 1, 3 miljard dollar tegoed dat Irak in de vorm van olie zou aflossen. Het embargo verhindert de levering daarvan. Leveringen van olie uit de Sovjet-Unie aan Bulgarije zijn de afgelopen maanden ook nagenoeg tot stilstand gekomen. De Balkanstaat bezit niet de harde Westerse valuta die de Sovjet-Unie als betaling eist.

Het autoverkeer in Bulgarije kwam als gevolg van benzinetekort enkele weken geleden bijna geheel tot stilstand. Alleen het het openbaar vervoer en overheidsvoertuigen kunnen nog over benzine beschikken. Bulgarije is voor zijn brandstofvoorziening geheel afhankelijk van het buitenland (UPI).