'Bom op museum van Bagdad zou ramp zijn'

ROTTERDAM, 20 jan. - “Een bom op het Nationale Museum van Irak in Bagdad zou een ramp zijn, niet alleen voor de kunsthistorici maar voor de gehele mensheid. Daar ligt de kostbaarste verzameling voorwerpen uit het begin van onze Westerse beschaving.” Dat zegt Maurits van Loon, emeritus-hoogleraar prehistorie en archeologie van West-Azie aan de Universiteit van Amsterdam over de bedreiging van het cultureel erfgoed van Irak.

Het museum herbergt zo'n honderdduizend voorwerpen, daterend van het tiende millennium voor Christus tot en met het Ottomaanse rijk waar Irak tot 1918 deel van uitmaakte.

Niet bekend

Eerste slachtoffer is de collectie van 20.000 voorwerpen die het Nationaal Museum van Koeweit in de afgelopen twintig jaar heeft aangelegd. Die is volgens Irak “uit voorzorg” naar Bagdad overgebracht. Bij toeval zijn honderd objecten in de Sovjet-Unie veilig gesteld: ze waren vlak voor de Iraakse inval uitgeleend aan de Hermitage in Leningrad voor een tentoonstelling.

Pag. 11: Unesco beschuldigt Irak- Koeweit kon zich topstukken veroorloven