Acht van de tien Britten achter geweld in de Golf

LONDEN, 20 jan. - De enkele duizenden demonstranten die gisteren in onder andere Londen, Leeds en Glasgow , nieuwe vredesbetogingen hielden, vertegenwoordigen een minderheidsstandpunt in de Britse publieke opinie. Dat blijkt uit een opiniepeiling die vanmorgen is gepubliceerd in het Britse zondagsblad The Sunday Times. Acht van de tien Britten staat volgens de peiling achter het beleid van de regering en achter het gebruik van militair geweld in de Golf.

De vredesdemonstranten in Londen werden gistermiddag onder anderen toegesproken door de actrice Emma Thompson en door vertegenwoordigers van een minderheid in de Labourpartij, die stopzetting van de oorlog verlangt. Die ultra-linkse factie dreigt het slachtoffer te worden van een manoeuvre van de eigen partijleiding, die het haar onmogelijk maakt haar dissidentie voort te zetten. Labourleiding en regering zijn overeengekomen dat morgen in het Lagerhuis gedebatteerd wordt over een geamendeerde motie die “volledige steun aan de Britse strijdkrachten” aanbeveelt. Iedereen die daar tegen stemt laadt de verdenking op zich dat hij - in de woorden van de dissidente Tony Benn - tegen de VN of tegen de Britse strijdkrachten stemt. In het huidige politieke klimaat staat dat gelijk aan electorale zelfmoord.

De leider van de Raad van Moskeeen in Bradford, de moslim-voorman Sher Azam, heeft de naar schatting een miljoen moslims in Groot Brittannie opgeroepen geen gehoor te geven aan de oproep van een moslimleider in Bagdad om zich in hun gastland in de strijd van moslims tegen “ongelovigen” te begeven. Sher Azam, die een voorname rol heeft gespeeld in de pogingen Salman Rushdie's boek “De Duivelsverzen” als godslasterlijk verbannen te krijgen, heeft de Britse moslims laten weten dat ze zich dienen te beheersen en niets moeten doen dan alleen bidden voor vrede. Een vertegenwoordiging van de moslimgemeenschap is uitgenodigd voor overleg met minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, morgen.

De Britse regering heeft na dertig Irakezen eerder deze week, nu ook zeven Palestijnen laten oppakken voor deportatie. Onderdanen van Irak met een kortlopende verblijfsvergunning dienen zich allen bij de politie te laten registreren. De voorzorgsmaatregelen tegen mogelijke terroristische maatregelen hebben nu zo'n omvang aangenomen dat passagiers bijvoorbeeld niet langer pakjes kunnen meenemen op de bekende rode bussen. Op de stations zijn de bagagekluizen gesloten en de afvalbakken verwijderd. Winkelend publiek wordt in warenhuizen onderworpen aan in- en uitgangscontroles met metaaldetectoren. Na Heathrow vertoont nu ook Londens tweede vliegveld, Gatwick, het beeld van tanks en gewapende militairen op aan- en afvoerroutes rond de luchthaven.

BBC en ITV (de commerciele zender) zijn bijna de hele dag in de lucht om de gebeurtenissen in de Golf te verslaan en te analyseren. De Londense avondkrant The Evening Standard kwam gezien de ernst van de gebeurtenissen voor het eerst in bijna 25 jaar met een zaterdageditie uit. Het verzekeringssysndicaat Lloyds is voor de eerste maal in zijn 330-jarig bestaan gedurende het hele weekeinde in bedrijf. De vraag naar het verzekeren van specifieke risico's is enorm - en moet duur worden betaald.

Uit de woestijn in Saoedi-Arabie wordt in Engeland bericht dat het muziekkorps van de Royal Scots Dragoon Guards als eerste zal worden uitgerust met de door Arabieren gedragen hoofddoeken. De 'theedoekhoofden'' worden door de legerleiding praktisch geacht ter bescherming tegen het stof. De Schotse muzikanten hebben de kilt al thuis moeten laten. Volgens The Times bedreigt het zand ook de kwaliteit van trombone- en fluitspel in het korps. De Royal Scots Dragoon Guards zijn beroemd geworden door hun opname van het lied 'Amazing Grace' (negentien miljoen exemplaren verkocht), maar weten vermoedelijk niet dat dat in Nederland is vertaald als 'Waarheen? Waarvoor? ' De korpsleden hebben in de woestijn een dubbelfunctie: naast muzikant zijn ze ook gewondenverzorger.

    • Hieke Jippes