Weer verslechtert in Golf

WAGENINGEN, 19 jan. - In het overgrote deel van Irak, Koeweit en in het noorden van Saoedi-Arabie zal vanaf zondag een aantal dagen veel regen vallen. Vandaag zal het boven Irak nog betrekkelijk helder zijn, maar een omvangrijke depressie in het oosten van het Middellandse Zeegebied breidt zich naar het zuidoosten uit.

Gisteren was het in het oorlogsgebied zwaar bewolkt met in het noorden van Irak regen. Veel vliegtuigen keerden wegens het slechte zicht van hun missie terug met de bommen nog aan de rekken.

Irak krijgt geen gegevens over het weer meer door. Maar waarschijnlijk beschikt het nog over de gegevens uit het wereldomvattende weercommunicatiesysteem (GTS). Satellietfoto's van de Meteosat-weersatelliet zijn eenvoudig op te vangen terwijl ook weerkaarten die door krachtige zenders wordt uitgezonden, gemakkelijk in Irak kunnen worden ontvangen.

Een verbod van het KNMI aan de media om weersvoorspellingen van het oorlogsgebied te doen is gisteren opgeheven. Volgens een woordvoerder van het ministerie van verkeer en waterstaat hielden particuliere meteorologische bureaus zich er niet aan.