Vlucht uit Oost-Turkije

ISTANBUL, 19 jan. - Talloze burgers vluchten op het ogenblik weg uit uit Zuidoost-Turkije uit angst voor komende Iraakse gifgasaanvallen. Door hulporganisaties in Geneve werd gisteren het getal 3 miljoen genoemd. genoemd. Het gaat grotendeels om Koerden. Hun angst kan in de hand worden gewerkt door het feit dat zij allen nog vervuld zijn van wat Saddam Hussein de Koerden in Irak heeft aangedaan.

Het scenario dat zij voor ogen hebben is dat de luchtmachtbasis Incirlik bij Adana, in de nacht van donderdag op vrijdag voor het eerst als uitvalsbasis voor Amerikaanse bommenwerpers ter beschikking gesteld, een steeds grotere rol gaat spelen bij Amerikaanse luchtacties in Noord-Irak. Irak zou dan terugslaan, zowel uit strategische overwegingen als om Turkije te 'straffen'.

President Turgut Ozal, die verantwoordelijk is voor het, hier zwaar omstreden, 'aanbieden' van Incirlik aan de Amerikanen, blijft optimistisch, bijna glunderend, over de hele situatie: “Als je oorlog voert, moet je nu eenmaal risico's nemen”, zei hij in een vraaggesprek op CNN en in een ander tv-interview kwam hij gisterenavond plotseling met de nogal verrassende melding dat “Turkse toestellen best eens aan de eerste actie van 25 vliegtuigen vanuit Incirlik kunnen hebben deelgenomen”.

Het semi-officiele Turkse persbureau Anadol echter bracht gisteren een, kennelijk vanuit hoge militaire kringen geinspireerd 'bericht' waaruit moest blijken dat de legerleiding allerminst gelukkig is met de eigenmachtige wijze waarop Ozal zijn beslissing aangaande Incirlik heeft doorgevoerd.