Tekort handelsbalans Verenigde Staten daalt

WASHINGTON, 19 JAN. De Verenigde Staten hebben in november vorig jaar een tekort op de handelsbalans geboekt van 9, 7 miljard dollar tegenover een herzien tekort van 11, 0 miljard dollar in oktober. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van handel gisteren bekend gemaakt.

De invoer van de VS liep ten opzichte van oktober met 5, 8 procent terug tot 43, 3 miljard dollar. De export nam minder sterk af, met vier procent tot 33, 6 miljard dollar.

Het ministerie van handel schrijft de vermindering van het handelstekort met 11, 7 procent onder meer toe aan een afname van de import van olie en olieprodukten met 12, 8 procent tot 6, 3 miljard dollar. In oktober kwam de import van deze produkten nog uit op 7, 2 miljard dollar, zeventien procent meer dan in de maand daarvoor.

In volume viel de olie-import met veertien procent terug tot 214 miljoen vaten (van 159 liter). De olieprijs had weinig invloed op de omvang va het bedrag: de gemiddelde prijs van een vat geimporteerde olie lag in november slecht veertig dollarcent boven de 29, 04 dollar van oktober. Behalve aan olie en olieprodukten voerden de VS ook minder auto's, consumptiegoederen, kapitaalgoederen en voedsel in.

Het tekort in de handel met Japan verminderde in november ten opzichte van de maand ervoor van 4, 45 miljard dollar tot 3, 79 miljard. In de handel met de Europese Gemeenschap bedroeg het tekort slechts 49 miljoen dollar tegen 236 miljoen dollar in oktober.

In Tokio klaagden leden van de Japanse onderhandelingsdelegatie die de afgelopen twee dagen handelsbesprekingen heeft gevoerd met de Amerikaanse collega's, dat de VS te weinig doen om het grote begrotingstekort te verkleinen. Amerikaanse delegatieleden waren daarentegen positief over de Japanse inspanningen de economie te openen voor het buitenlandse bedrijfsleven. (Reuter)