Strijd in Somalie gaat door

NAIROBI, 19 jan. - De rebellen van het Verenigde Somalische Congres (USC) hebben, in tegenstelling tot wat de staatsradio van Somalie eerder deze week meldde, geen wapenstilstand gesloten met president Barre. Dit zeggen woordvoerders van het USC in Londen en Nairobi.

De opstandelingen doen het radiobericht af als een poging van Barre om een mogelijkheid te scheppen terrein op het USC terug te winnen.

Sinds eind december leveren de rebellen en het regeringsleger strijd in de straten van de hoofdstad Mogadishu. Barre, die sinds 1969 aan de macht is, heeft zich volgens verschillende berichten verschanst in een bunker bij het vliegveld. De strijders van het USC zijn tot nu toe niet in staat gebleken hem een beslissende klap toe te dienen.

Inmiddels zouden ook andere rebellengroepen de hoofdstad dicht zijn genaderd. Het USC heeft wil de krachten van deze groepen bundelen om Barre te verdrijven, zo zei een woordvoerder.

De grootste groep, de Somalische Nationale Beweging (SNM) die in het noorden van het land actief is, heeft de internationale gemeenschap gisteren om humanitaire hulp voor Somalie gevraagd. “Het aantal doden en vluchtelingen neemt nog dagelijks toe”, aldus een verklaring van het SNM. Eerder deze week verliet een team van de hulporganisatie Artsen zonder grenzen Mogadishu na te zijn beschoten en bestolen. (AP, AFP)