Spectaculaire beelden van chirurgische aanval lijken wel reclamespot

ROTTERDAM, 19 jan. - Het begrip surgical strikes was tot gistermiddager slechts een in een lange reeks van militaire technische termen waar de nieuwsberichten over de Golfoorlog mee zijn doorspekt. Na 36 uur zwijgen heeft de Amerikaanse generaal Schwarzkopf in een briefing deze chirurgische aanvallen spectaculair geillustreerd. Zwart-witte videobeelden van precisiebombardementen op betonnen hangars, opslagbunkers en vooral op het hoofdkwartier van de Iraakse luchtmacht in Bagdad leken reclamefilms van de leveranciers van de betrokken wapensystemen. Maar het waren echte doelen, echte ontploffingen en er waren waarschijnlijk echte slachtoffers.

De aanvallen werden uitgevoerd met de modernste bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht, de F 117 A Stealth Fighter, de F 15 E Strike Eagle en de F 111 F Aardvark. De richtsystemen van deze toestellen, die een bom met griezelige nauwkeurigheid in een luchtschacht of een zwakke plek in een betonnen constructie kunnen dirigeren, werken allemaal volgens hetzelfde principe.

De aanval op het hoofdkwartier werd uitgevoerd door F 111 F's. In de buurt van Bagdad gekomen veranderde de infrarood-nachtzichtapparatuur het nachtelijk duister in klaarlichte dag. Op een televisiescherm van de Weapons Systems Officer verscheen het hoofdkwartier. Met een joystick werd een laserstraal vanuit een pod onderaan het vliegtuig op het gebouw gericht gehouden. De lasergeleide bom werd afgeworpen en zocht met manoeuvreerbare vleugeltjes de door de laser aangewezen luchtschacht midden op het dak van het gebouw. Terwijl de bom zijn weg vervolgde, had de bommenwerper de gelegenheid de Iraakse luchtafweer te ontwijken. De kruisdraad van het richtsysteem bleef op het dak van het hoofdkwartier gefixeerd tot de bom insloeg. Nadat het toestel was teruggekeerd op zijn basis werd aan de hand van de tapes de schade ingeschat. Een tweede aanval leek niet nodig. Naar verluidt was ook president Bush verbaasd bij het zien van deze beelden.

Volgens militaire deskundigen hebben de geallieerde strijdkrachten weliswaar een overwicht in de lucht, maar moet er nog heel wat gebeuren voordat de grondtroepen in actie kunnen komen. “Voordat we hun tanden kunnen trekken moeten we eerst hun ogen uittrekken en hun oren dichtstoppen”, aldus een hoge militaire expert. Hij wees erop dat nog nooit een land heeft gecapituleerd na bombardementen van een vijandige luchtmacht. (AP)

    • Menno Steketee