Shell geeft toe aan eis zeelieden

ROTTERDAM, 19 jan. - Onder dreiging van een kort geding is Shell Tankers alsnog bereid met de Federatie van Werknemersorganisaties in de Zeevaart (FWZ) te overleggen over een vrijwilligersregeling voor werknemers in het oorlogsgebied.

Eerder weigerde Shell Tankers de Golf als oorlogsgebied te erkennen en - zoals andere reders inmiddels wel hebben besloten - de vrijwilligersregeling toe te passen.

Afgesproken is dat volgende week verder zal worden gesproken over de invoering van een dergeljke regeling en dat tot 25 januari geen schepen van Shell Tankers zich in het Golfgebied zullen begeven, zodat geen werknemers tegen hun zin in gevaarlijk gebied hoeven te werken.

Eerder deze week bereikte de FWZ met de reders verenigd in het KNRV overeenstemming over een vrijwilligersregeling in de Golf in het gebied ten westen van 55 graden oosterlengte. Bovendien ontvangen de werknemers van deze reders die in het Golfgebied varen dubbele gage.

Volgens een woordvoerder van de FWZ zal volgende week worden geprobeerd Shell Tankers BV te overtuigen van de noodzaak dat mensen niet tegen hun zin naar de Golf kunnen worden gestuurd. Voor zover bekend is in de Golf op dit moment slechts een schip van Smit Internationale aanwezig. Shell Tankers wilde gisteravond niet reageren.