Rijksmuseum verruimt twee hoofdingangen en renoveert

AMSTERDAM, 19 jan.- Het Rijksmuseum in Amsterdam gaat beide hoofdingangen voor vijf miljoen gulden verbouwen om de grote bezoekersstroom beter op te vangen. Er is gekozen voor herindeling van de ruimte binnen het bestaande gebouw en er komen geen toevoegingen buiten aan het museum, aldus algemeen directeur H. W. van Os. In maart beginnen de werkzaamheden aan de linker hoofdingang, die klaar moet zijn op 4 december, als de grote Rembrandt-tentoonstelling open gaat. De rechter ingang wordt in 1992 verbouwd.

Van 1993 tot 1995 zal de Drucker-uitbouw voor achttien miljoen gulden worden gerenoveerd. De klimatologische omstandigheden daar zijn nu zo slecht dat tien negentiende eeuwse schilderijen “geevacueerd” zijn naar een depot, omdat ze door droogte dreigden te scheuren. Tijdens de hittegolf in de afgelopen zomer werden al twee schilderijen verwijderd.

Het ministerie van WVC en de Rijksgebouwendienst zullen bijdragen in de kosten van de verruimde hoofdingangen en de renovatie van de Drucker-uitbouw, waarvoor het ontwerp wordt geleverd door de architect W. Quist.

De hoofdingangen van het Rijksmuseum, dat op hoogtijdagen duizenden bezoekers per dag trekt, zullen worden vergroot door delen van expositieruimtes erbij te trekken en de garderobes en het restaurant te verplaatsen.

Voor de Rembrandttentoonstelling (4 december t-m 1 maart 1992), die het museum samen met de Gemaldegalerie in Berlijn en de Londense National Gallery organiseert, worden twee Rembrandts schoongemaakt: de Staalmeesters en een stilleven. De restauratie van vier Roemeense schilderijen, waarvan twee tijdens de revolutie in Boekarest door kogels en granaatscherven werden beschadigd, is bijna gereed. Een daarvan, 'De kleine man met de ring' blijkt een Van Eyck te zijn. Voor ze teruggaan zullen de schilderijen van 20 februari tot 20 maart in het Rijksmuseum te zien zijn. Op 15 maart gaat de nu gesloten Drucker-uitbouw weer voorlopig open en toont dan 350 negentiende eeuwse kunstwerken: 'Een eeuw apart'.