Ramsj

Alain Corbin: The Foul and the Fragrant. Odor and the French Social Imagination. Gebonden, Havard University Press 1986, van fl. 55, 25 voor fl. 19, 90. Het Martyrium.

In Nederland beter bekend als Pestdamp en bloesemgeur. Een geschiedenis van de reuk in Frankrijk van 1750 tot 1880 waarover Paul Schnabel op 20.9.'86 in NRCHbd schreef: “ een prachtig en meeslepend boek, pure pornografie voor iedereen met geheime verlangens naar vuil”. Lang leefde het idee: wie zich wast stelt zich bloot aan zogeheten 'miasmen', gevaarlijke, onzichtbare smetstoffen. Een stinkboek.

Albert S. Lyons, R. Joseph Petrucelli: Medicine. An Illustrated History.

Gebonden, Abradale Press 1897, van fl. 144, 75 voor fl. 65, --. De Slegte.

Met dit boek in de hand weegt u ruim drie kilo zwaarder. Kolossaal werk over de geschiedenis van de geneeskunst van de prehistorie tot de twintigste eeuw. Veel aandacht voor de oudheid en de ontwikkelingen vanaf de 19de eeuw. Het hoofdstuk 'Woman in Medicine' telt slechts tien bladzijden maar vermeldt wel Aletta Jacobs. Populariserend, met ruim duizend illustraties en een uitgebreide index.

N. K. C. A, in 't Veld: De SS en Nederland

Paperback, Sijthoff 1987, van fl. 45, 00 voor fl. 22, 50

Het proces Mussert

Paperback, Sijthoff 1987, van fl. 34, 90 voor fl. 18, 90. Beide bij De Slegte en bij Van Gennep.

Twee studies van het Rijksinstituut voor oorlogsdocumentatie. Een herdruk van de integrale teksten van het proces tegen Mussert - het verhoor, de verdediging etc. - verrijkt met indrukken van ooggetuigen. En een studie over de SS in Nederland, die oorspronkelijk dienst deed als inleiding op een bronnenpublikatie van ruim zeventienhonderd pagina's. In 't Veld promoveerde indertijd op dit onderzoek.

Man Ray: Selfportrait

Gebonden, geill., Little, Brown en Company 1988, van fl. 85, 75 voor fl. 39, 50. De Verbeelding, Amsterdam.

Fraai uitgegeven herdruk van de autobiografie uit 1963 van de Amerikaanse schilder, fotograaf en beeldend kunstenaar Man Ray. Met 'The True Story of Kiki of Montparnasse', het meisje dat Ray fotografeerde met twee f-sleutels op haar rug, zoals in de klankkast van een viool. Veel aandacht voor Parijs en voor ontmoetingen met Picasso, Dali, Brancusi en anderen. Vanzelfsprekend rijk geillustreerd.

Vladimir Leniashin (ed.): Sovjet Art 1920s - 1930s.

Paperback, Harry N. Abrams 1988, van fl. 49, 50 voor fl. 24, 50. De Verbeelding, Amsterdam.

Groot formaat, veel illustraties en weinig tekst. Nu eens niet alleen aandacht voor de grote namen, maar ook voor talloze onbekende kunstenaars. Voor Russische schilders, zo heet het in de inleiding, was de revolutie een stimulans om de bestaande artistieke conventies te doorbreken. Immers: “ The political changes shook the inner world of artists too.” De illustraties zijn van hoge kwaliteit.

Kees Calje: De krach van '87.

Paperback, Veen 1988, van fl. 29, 90 voor fl. 8, 95. De Slegte.

Aan de vooravond van wat misschien een nieuwe oliecrisis wordt, een analyse van de krach van 1987 met als ondertitel Wat er misging en hoe het verder moet. Volgens Calje ging het mis door de wildgroei van de financiele sector, en niet zozeer door de instabiele dollar. Recensent Jan Snippe had indertijd veel kritiek, maar schreef ook: “ Het is een boek waarmee Calje respect afdwingt”.

P. A. Marseille: Fysiotherapeutisch woordenboek.

Gebonden, BSH 1987, van fl. 22, 50 voor fl. 5, 00.

    • Ewoud Sanders