Politie voert charge uit bij demonstratie in Amsterdam

AMSTERDAM, 19 jan. - Bij een demonstratie gisteren in Amsterdam tegen de Golfoorlog heeft de politie een charge uitgevoerd, toen demonstranten zittend het kruispunt blokkeerden bij het Museumplein. De politie trad aanvankelijk niet op, maar voerde na een kwartier de charge uit. Drie agenten en een demonstrant raakten gewond. Er werd een arrestatie verricht.

“Mijn vriend doet mee, hij is tegen geweld in de Golf en moet je nu dit zien”, riep een meisje terwijl ze radeloos rondkeek. Na de ontruiming van het kruispunt trok een deel van de groep het centrum van Amsterdam in. Bij Turkish Airlines in de Leidsestraat en bij American Express op de Dam werden de ruiten ingegooid, waarna de groep naar het Centraal Station trok.

De demonstratie was georganiseerd door het Komitee Anti Golfoorlog (KAGO). De organisatie houdt de hele week al vreedzame wakes op de Dam, die gemiddeld tweehonderd belangstellenden trokken. Gisteravond liep voor de eerste keer de demonstratie uit de hand.

Bij het comite is een aantal organisaties aangesloten waaronder de ANJV, de Turkse federatie van progressieve arbeiders in Nederland, het KMAN, de liga voor de Rechten van de Mens en de anti-militaristische organisatie AMOK.

Om zeven uur gisteravond verzamelden zich honderden mensen op de Dam. Dat aantal zou later uitgroeien tot tweeduizend. Bij veel demonstranten overheerste de angst dat Irak opnieuw een raketaanval zou uitvoeren op Israel. “Als dat gebeurt escaleert deze oorlog op een vreselijke manier. Alles draait om de Amerikaanse belangen in het Golfgebied. Het begint zogenaamd met de bevrijding van Koeweit, Irak wordt platgebombardeerd, er is sprake van een domino-effect”, zei een demonstrante.